CAIXES

Serra Ramoneda afirma que li "repugnava" emetre participacions preferents des de les illes Caiman

L'expresident de Caixa Catalunya argumenta que aquesta mena de títols es venien a l'estranger i que era el Banc d'Espanya qui obligava a aquesta dinàmica

Antoni Serra Ramoneda, expresident de Caixa Catalunya, en la comissió parlamentària sobre les caixes / ACN
Agències
29/07/2013
2 min

BarcelonaLa filial emissora de participacions preferents Caixa Catalunya Preferentia Insurance, mantenia la seva activitat des de les illes Caimán, per estalviar als grans clients la retenció, tal com ha explicat l'expresident de Caixa Catalunya, Antoni Serra Ramoneda, aquest dilluns en la compareixença a la comissió de caixes del Parlament. Si no era així, "la col·locació era impossible", ha indicat Serra, que ha afegit que era el mateix banc d'Espanya qui recomanava centralitzar al paradís fiscal l'activitat de venda de preferents. El que va ser màxim responsable de CatalunyaCaixa ha remarcat que "sincerament, em repugnava, encara que l'entitat no tenia més remei que col·locar aquest títols.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Abans de la intervenció de Serra Ramoneda, l'exdirector general de l'entitat, Josep María Loza, ha coincidit amb els arguments, i ha explicat les preferents es comercialitzaven des del Carib "per una qüestió de fiscalitat". Loza ha concretat que entre el 1999 i el 2001 CatalunyaCaixa va vendre participacions preferents per valor de 480 milions d'euros i ha indicat que aquest producte va anar molt bé per compensar el cost de capital que provocava l'asseguradora MNA.

Contra la fusió de caixes

Serra Ramoneda ha criticat el procés de fusions de caixes i s'ha mostrat convençut que algunes d'aquestes entitats haurien pogut sobreviure amb ajudes puntuals. Ha censurat que el Banc d'Espanya facilités ajudes només a les caixes que participessin en processos de fusió. L'economista ha recordat que caixes com les de Terrassa, Sabadell i Manlleu "van ser obligades a fusionar-se", sota l'amenaça de no tenir accés a la liquiditat.

També ha considerat que la fusió de les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa "no va ser un encert" i que hauria estat "més lògica" la integració de les dues primeres amb la de Girona. Aquesta última entitat va ser absorbida per La Caixa.

stats