Dues sentències qüestionen la política laboral del BBVA

L'entitat ha d'indemnitzar amb 6.000 euros un treballador amb jornada reduïda per haver-lo traslladat

Seu central del BBVA, a Madrid.
Paula Clemente
05/04/2021
3 min

Un jutge ha ordenat al BBVA retornar un treballador del banc al seu lloc de feina habitual després de ser traslladat d'oficina. A més, ha condemnat l'entitat d'origen basc a indemnitzar-lo amb 6.000 euros. La sentència, a la qual ha tingut accés l'ARA, és del desembre i reconeix el problema que denunciava el treballador: havia demanat una reducció de jornada per poder anar a buscar els seus fills a l'escola, i treballar en una oficina més lluny de casa l'obligava a haver de demanar una jornada encara més curta i, consegüentment, a cobrar menys. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No és el primer cop que el banc fa front a un problema d'aquest estil. Sense anar més lluny, pesa sobre l'entitat una sentència (en aquest cas de l'estiu del 2019) en què se l'obliga a readmetre i pagar 6.000 euros a una treballadora acomiadada poc després de demanar també una reducció de jornada. Sobre paper, el banc havia fet fora aquesta dona després que ella insultés el seu cap (“S'ha de ser cabró”, recull la sentència que va dir), però un jutjat gallec va determinar que l'acomiadament era nul, adduint que no s'havia declarat la procedència del cessament i recordant que qualsevol persona amb un menor de dotze anys a càrrec té dret a una reducció de jornada. 

Queixes sindicals

“El BBVA és un banc especialista en vendre la imatge que és un banc que respecta molt la conciliació, però tot és fum”, es queixa Raquel Puig, secretària general del Sindicat d'Estalvi de Catalunya (SEC). “M'han trucat moltes companyes que les han traslladat estant en reducció de jornada, passa molt sovint”, afegeix. De fet, explica que existeix fins i tot un tercer cas d'una persona que va aconseguir també via jutjats tornar a la seva oficina d'origen després que la traslladessin i l'allunyessin de la seva família. I, segons Puig, hi ha altres casos de gent que no s'atreveix a denunciar.

Per això concentra la denúncia en el cas més recent, el del treballador català traslladat tot i estar en reducció de jornada. “És una sentència molt contundent, perquè diu que s'estan vulnerant drets fonamentals”, raona. Pel que explica aquesta portaveu sindical, el conveni que regeix l'activitat d'aquests treballadors estipula que poden ser traslladats com a molt dins d'un radi de 25 quilòmetres i en aquest cas això s'havia respectat, però just al límit. El treballador va demanar que el tornessin a la seva oficina o que en tot cas li donessin una explicació de la raó per la qual se'l traslladava. El banc no li va dir res, afirma Puig, així que va ell decidir anar per la via judicial. 

El banc recorre la sentència

“Suposem que es va assabentar que s'havia posat una demanda, perquè de sobte van acostar el noi a casa, però ell va decidir anar fins al final”, narra la portaveu del SEC. I la història ha acabat amb final feliç, almenys pel que fa al treballador i al sindicat que l'ha ajudat a gestionar el cas. “És una bona sentència perquè no només li dona la raó, sinó que condemna el banc a pagar la reducció de jornada, els desplaçaments i una indemnització per danys i perjudicis de 6.000 euros”, explica Puig. 

El BBVA, però, no hi està del tot d'acord. Almenys això s'intueix del fet que hagin decidit recórrer la sentència. Una portaveu de l'entitat afirma que, quan sigui ferm, acataran el pronunciament judicial tant si els va a favor com si els va en contra, però aprofita per defensar que es tracta d'un cas puntual i que el banc du a terme les seves actuacions complint estrictament amb la normativa vigent. 

stats