FINANCES PÚBLIQUES
Economia30/10/2014

La sentència del Suprem sobre ATLL complica al Govern complir el dèficit

Avala la decisió de l’òrgan de contractació de la Generalitat d’anul·lar l’adjudicació a Acciona

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaLa privatització d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL), una de les mesures estrella del Govern en la lluita contra el dèficit públic que es va valorar en 1.000 milions d’euros, continua provocant una pugna judicial entre Acciona i Agbar que fa que hi hagi una espasa de Dàmocles sobre les finances públiques de la Generalitat. En ple enfrontament judicial, el Tribunal Suprem ha resolt sobre les mesures cautelars que va demanar un dels socis d’Acciona, Aigües de Catalunya LTD.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta companyia havia demanat com a mesura cautelar que s’anul·lés la decisió de l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) d’apartar del concurs el grup liderat per Acciona. I el Suprem desestima el recurs d’Aigües de Catalunya. Per tant, no se suspèn cautelarment la decisió de l’OARCC, cosa que suposa un triomf parcial d’Agbar sobre les mesures cautelars, però que sembla que a la pràctica té poc de resolutiu. Falta encara la decisió sobre el fons del cas, que ha de resoldre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en primera instància, i el Tribunal Suprem, posteriorment, si hi ha recursos. Tot plegat podria allargar-se en el temps uns quants anys.

Cargando
No hay anuncios

La sentència deixa clar que no resol sobre el fons de l’assumpte, és a dir, sobre l’adjudicació al consorci liderat per Acciona i BTG-Pactual de l’ATLL. “L’incident de mesures cautelars no té per objecte una actuació de l’administració en matèria de contractes, sinó la resolució dictada per l’OARCC”, precisa.

Mesures cautelars

Cargando
No hay anuncios

Els magistrats de la sala contenciosa del Suprem, en la sentència, desestimen la mesura cautelar que demanava Aigües de Catalunya. Donen suport a la decisió de l’OARCC i recorden que “la Generalitat de Catalunya va procedir a formalitzar el contracte [de l’adjudicació d’ATLL a Acciona] sense esperar la resolució de l’OARCC”. També indiquen que en el cas que en el litigi de fons guanyés Agbar, el grup d’Acciona-BTG Pactual podrà ser rescabalat. De fet, el contracte d’adjudicació ja inclou fortes indemnitzacions, al marge de retornar a l’adjudicatari els diners que va pagar.

Respecte a l’impacte que això podria tenir en els comptes de la Generalitat, la sentència diu que això “dependrà essencialment de la sort que tingui el concurs o l’adjudicació que finalment s’efectuï”.

Cargando
No hay anuncios

Posicions contràries

De fet, fonts d’Acciona asseguren que la sentència del Suprem és sobre un aspecte tangencial que realment no té efectes pràctics, perquè Acciona-BTG Pactual continuarà explotant ATLL com fins ara a l’espera que els tribunals decideixin sobre el fons.

Cargando
No hay anuncios

No ho veu igual Agbar, que considera que la sentència del Suprem, en mantenir la decisió de l’OARCC, invalida l’adjudicació. Agbar ha demanat ara a la Generalitat que exclogui Acciona de la gestió d’Aigües Ter Llobregat i que n’assumeixi transitòriament la gestió fins que realitzi una nova adjudicació, segons fonts de la companyia citades per l'agència Efe.

El PSC ha demanat al conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, i al de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que compareguin al Parlament. El diputat del PSC Jordi Terrades ha explicat que el seu grup vol conèixer de primera mà com el Govern solucionarà el “desfalc financer” generat per una “privatització estrella que ha fet aigües”.