Economia05/02/2016

Semàfor per a inversors: Els productes financers ja estan obligats a alertar del risc que tenen

Un codi de colors de sis escales avisarà els inversors poc experts si el producte és arriscat

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridAquest divendres entra en vigor l'ordre ministerial del ministre d'Economia, Luis de Guindos, que regula els nous semàfors dels productes financers i marcarà els riscos de les inversions, per intentar evitar que es repeteixin escàndols com el de les preferents. L'ordre, que va ser publicada al 'Butlletí Oficial de l'Estat' fa tres mesos, obliga les entitats financeres i els comercialitzadors dels productes financers afectats per l'ordre a posar un codi de colors molt similar al que es fa servir per marcar l'eficiència energètica dels electrodomèstics.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

1. Com és el semàfor?

Cargando
No hay anuncios

Consta de sis gradacions de color, que van del verd fosc al vermell. Les entitats poden decidir substituir aquest codi de colors per un de numèric. La figura ha d'estar inclosa a la part superior del primer full de les comunicacions publicitàries o a la informació del producte financer amb una mida "adequada a la mida del document per assegurar que siguin clarament visibles i llegibles".

En cas que l'entitat ho decideixi, o si, per exemple, la comunicació és en blanc i negre, pot optar per substituir-la per un codi numèric. En tots els casos ha d'incloure el nombre total d'escales i ha d'especificar que "1/6 és indicatiu del menor risc i 6/6 del risc més elevat.

Cargando
No hay anuncios

2. Quins productes financers estan afectats?

Cargando
No hay anuncios

Queden subjectes a la normativa dels semàfors productes financers com els dipòsits bancaris, incloent-hi els dipòsits a la vista, els d'estalvi i a termini, i també els plans de pensions individuals i associats –tot i que aquests es regiran per una escala diferent, marcada per una circular de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC)–, les assegurances de vida amb finalitat d'estalvi, les accions i els bons d'empreses. Però en queden fora altres productes, com els estructurats, entre els quals es troben els fons de pensions col·lectius o els productes derivats, perquè hi ha una directiva europea que ja regula la informació sobre aquest tipus de productes complexos i que entrarà en vigor a finals de l'any que ve. També queden fora d'aquesta normativa el deute dels estats europeus i de les comunitats autònomes.

3. Com es decidirà el risc d'una inversió?

Cargando
No hay anuncios

El ministeri d'Economia ha elaborat uns criteris "el més objectius possible" per tal de determinar-ne el risc, segons fonts del departament. En aquest càlcul s'inclouen extrems com si el capital està garantit –o quina part ho està–, si hi ha penalització per retirar-lo abans de temps o la qualitat creditícia de l'emissió o de l'emissor. Són, però, les mateixes entitats financeres les que s'han d'encarregar de fer els càlculs per comercialitzar el producte amb un o altre color.

4. A més dels colors, hi ha altres avisos?

Cargando
No hay anuncios

Sí. S'inclou un signe d'admiració i la llegenda "producte financer que no és senzill i pot ser difícil de comprendre". A més, s'inclouen altres avisos, amb frases també marcades per la llei, que alertin, per exemple, sobre si el capital no està garantit, si se'n penalitza el rescat, si no hi ha mercat per vendre els productes o si pot comportar pèrdues rellevants.