La Seguretat Social haurà de passar una auditoria dels ingressos i les "despeses impròpies"
La reforma de les pensions arribarà al ple del Congrés amb els vots favorables d'ERC, el PNB i Compromís
El govern espanyol haurà d'auditar les despeses assumides per la Seguretat Social en els últims anys, tant de naturalesa contributiva com no contributiva. Finalment, la comissió de treball ha aprovat l'esmena presentada per ERC que compromet al govern espanyol a encarregar en el termini d'un mes màxim des de l'aprovació definitiva de la reforma de les pensions una auditoria dels ingressos de les cotitzacions socials i de les despeses anomenades "impròpies" que la Seguretat Social ha assumit entre els anys 1967 i 2019. L'informe haurà d'estar enllestit en sis mesos. Els republicans han arrencat aquesta mesura en el marc de la negociació amb el govern espanyol dels pressupostos de l'Estat i on encara mantenen la incertesa.
L'esmena s'ha inclòs en el dictamen del projecte de llei de reforma del sistema de pensions, que ara s'haurà de ratificar en el ple de la cambra baixa i, per tant, encara podrà incloure modificacions. L'executiu central, però, sap que compta ja amb els vots favorables d'ERC, el PNB i Compromís. Un cop passi aquest tràmit, la reforma serà enviada al Senat per completar la seva tramitació.
A més a més, la comissió de treball també ha donat el vistiplau a revisar els criteris per determinar la quantia de les pensions mínimes per garantir la seva suficiència, així com reformar els coeficients reductors de l'edat de jubilació per a persones amb discapacitat i reconèixer un complement a la pensió per a aquelles carreres de cotització de més de 40 anys que no arribin als 900 euros.
Un altre canvi incorporat, a petició de Més País, és l'ampliació perquè les parelles de fet també puguin accedir a la pensió de viudetat. D'aquesta manera, s'equipararia l'accés a pensions de viudetat de les parelles de fet amb els matrimonis, tal com ha explicat el líder de Més País, Íñigo Errejón, aquest dilluns en roda de premsa a la cambra baixa. Errejón ha destacat que amb l'esmena s'aconsegueix que les vídues de parelles de fet "tinguin els mateixos drets" i, per tant, acabar amb la "discriminació absurda" a aquest tipus de família, que n'afectava "més de 1.800" i feia que "molta gent s'empobrís".
Finalment, l'esmena que inclou el mecanisme d'equitat intergeneracional, acordat només amb els sindicats majoritaris i sense les patronals, ha tirat endavant amb els vots favorables del PSOE, Unides Podem, ERC, el PNB, Bildu i Compromís. Així, la reforma inclourà l'augment de 0,6 punts percentuals durant deu anys de les cotitzacions a la Seguretat Social per omplir la guardiola de les pensions de cara a la jubilació de la generació del baby boom, la més nombrosa.
Primera part de la reforma
La reforma, impulsada pel govern espanyol després d'arribar a un acord amb sindicats i patronals a l'estiu i fruit de les recomanacions del Pacte de Toledo, deroga les principals mesures aprovades pel Partit Popular l'any 2013. S'acaba amb el factor de sostenibilitat del PP i es recupera la revalorització de les pensions en relació amb l'IPC.
Per a l'any vinent queda per resoldre la segona part de la reforma, amb dos punts espinosos. El primer, el futur sistema de cotització per als autònoms, i el segon, la revisió del còmput d’anys de cotització per fixar la pensió.