Tot el que has de saber sobre l'error d'Intel que amenaça el teu ordinador

El fabricant reconeix una vulnerabilitat amb la qual els 'hackers' poden accedir a dades sensibles

Imatge de la seu d'Intel a Santa Clara, Califòrnia.
Paula Solanas
04/01/2018
2 min

BarcelonaEl fabricant tecnològic Intel ha reconegut que els seus processadors tenen una vulnerabilitat, a través de la qual és possible accedir a dades sensibles dels dispositius on estan instal·lats. Es tracta de l'anomenada memòria 'kernel', que permetria als pirates informàtics entrar als ordinadors i prendre'n el control.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia ha assegurat que l'error de programació no és exclusiu de xips de la seva marca, sinó que també està present en components d'altres fabricants. Aquest error en els processadors de la marca ha forçat sistemes operatius com Linux i Windows a treballar en actualitzacions de seguretat dels programaris que podrien alentir el rendiment dels equips entre un 5% i un 30%.

1. Què els ha passat als processadors d'Intel?

Encara sense precisar oficialment l'origen de l'error de programació, Intel ha explicat que, a través d'aquest error, és possible "obtenir indegudament dades sensibles" dels equips informàtics que disposen d'aquests components. No obstant això, la companyia ha afegit que "creu" que aquesta vulnerabilitat no genera riscos de "corrupció, modificació o eliminació de dades".

2. Com s'està solucionant el problema?

Intel ha començat a oferir "actualitzacions de programari i microprogramari" per mitigar aquesta vulnerabilitat i assegura que oferirà més correccions "la setmana vinent". En paral·lel, Microsoft ha llançat aquest dimecres una actualització per a Windows 10 que inclou millores de seguretat per a diversos serveis, tot i que la companyia encara no ha ofert actualitzacions per a Windows 7 o Windows 8. Tot i així, hi ha sospites que aquestes millores en la seguretat dels sistemes operatius podrien afectar el rendiment dels ordinadors, que perdrien entre el 5% i el 30% de potència.

3. Quants dispositius podria afectar?

Intel té el 80% de quota mundial en el segment de processadors per a ordinadors. Segons la publicació especialitzada 'The Register', que ha destapat el cas, la vulnerabilitat no afectaria només un model concret sinó la majoria de xips fabricats per la companyia nord-americana durant l'última dècada. Això podria significar que gran part dels dispositius que hi ha actualment en circulació –és a dir, desenes de milions d'ordinadors i telèfons mòbils– podrien veure's afectats.

4. Deixaran de funcionar correctament els xips d'Intel?

El fabricant ha desmentit que aquestes actualitzacions perjudiquin en el futur el rendiment dels equips i que l'efecte que tindran "dependrà de la càrrega de treball" i "no hauria de ser significatiu" per a l'usuari mitjà. A més, Intel ha assegurat que aquest possible alentiment "serà mitigat amb el temps".

5. ¿Aquest error afecta altres fabricants?

El fabricant nord-americà ha assegurat que aquest problema no és exclusiu d'Intel, sinó que els processadors "de molts venedors diferents" són susceptibles d'estar afectats per aquesta vulnerabilitat. En aquest sentit, l'empresa ha explicat que està treballant amb altres tecnològiques, esmentant com a exemples AMD i ARM Holdings, dues de les seves principals competidores, per desenvolupar una solució al problema per a tot el sector.

stats