Abertis, Colonial i Cellnex aproven el trasllat de la seu social a Madrid
Planeta marxarà a Madrid si hi ha una DUI
BarcelonaMadrid és la destinació escollida per la gran majoria d'empreses que han tret de Catalunya la seu social per la situació política. Aquest dilluns han confirmat el trasllat de la seu social a la capital espanyola tres de les companyies d'origen català que formen part del selectiu Íbex-35: Abertis, Cellnex Telecom i Colonial.
El consell d'administració d'Abertis ha decidit aquest dilluns a la tarda el trasllat de la seu social de la companyia, fins ara a l'avinguda de Pedralbes de Barcelona, a les seves oficines corporatives al número 39 de l'avinguda de la Castellana de Madrid.
En una comunicació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la companyia que gestiona autopistes i satèl·lits justifica la decisió per "la inseguretat jurídica generada per l'actual situació política a Catalunya". La companyia que presideix Salvador Alemany dona a entendre que és una decisió temporal "mentre es mantingui aquesta situació".
El consell d'Abertis explica que la decisió és per "mantenir l'operativa normal de la companyia i amb la finalitat de protegir els seus interessos generals" i s'indica que el trasllat no afecta les societats del grup que presten servei només a Catalunya.
També el consell d'administració de Cellnex Telecom, participada per Abertis, ha decidit el trasllat a Madrid, a les seves oficines corporatives del carrer Juan Esplandiú. La companyia indica que el trasllat serà efectiu "mentre la situació es prolongui".
El consell d'administració de la immobiliària cotitzada Colonial ha aprovat aquest dilluns a la tarda el trasllat de la seu social a Madrid. Colonial la presideix Juan José Brugera, que és també el president del Cercle d'Economia. Fa uns mesos l'empresa es va convertir en socimi i va ingressar en el selectiu Íbex-35 de la borsa espanyola.
Segons ha comunicat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el consell d'administració ha acordat "per unanimitat" traslladar la seu social a Madrid, en concret a les seves oficines de l'avinguda de la Castellana, al número 52. Fins a aquest dilluns la companyia tenia la seu a l'avinguda Diagonal de Barcelona. La companyia s'ha acollit al real decret que va aprovar el govern espanyol divendres per facilitar el trasllat de les seus socials de les empreses.
Colonial, que durant la crisi posterior a l'esclat de la bombolla immobiliària va esquivar el concurs de creditors, es dedica a la inversió i explotació comercial d'edificis d'oficines en els mercats de Barcelona i Madrid, i també a París a través de la filial SFL. La companyia té com a principals accionistes el grup mexicà Finacces, amb un 13,8%; el fons sobirà de Qatar (QIA), amb un 10,6%, i el grup Santo Domingo, amb un 7,3%. La resta cotitza a borsa i entre els accionistes hi ha fons com BlackRock, Fidelity, Amura o Invesco.
Planeta ho condiciona a una DUI
El grup editorial Planeta, de la família Lara, ha anunciat que marxarà de Catalunya si hi ha una declaració unilateral independència (DUI). El grup editorial ha emès un comunicat aquest dilluns en què diu que traslladarà la seu social a Madrid "si es produeix una declaració unilateral d'independència".
Planeta explica en el comunicat que el consell ha pres la decisió per "la inseguretat jurídica que es produiria i per protegir els interessos dels accionistes i empleats, i del mateix projecte empresarial". La companyia també explica que el possible trasllat de la seu social "no comporta moviment d'empleats perquè el grup té seus operatives en diferents ciutats espanyoles".
Una posició similar ha adoptat Idilia Foods, el fabricant de marques tan conegudes com Cola Cao o Nocilla, que també ha anunciat que traslladarà la seva seu social si hi ha una DUI.
Gaesco se'n va a Madrid
Una altra companyia que ha decidit anar a Madrid és el 'broker' de borsa GVC Gaesco. La companyia, en un comunicat, assegura que va prendre la decisió al setembre, després de culminar l'adquisició de Bekafinance (l'antiga Bankia Bolsa). Segons el comunicat, la seu quedarà a les oficines de Madrid, al carrer Marqués de Villamagna, però això "no afectarà el normal desenvolupament" de l'activitat a les oficines del carrer Doctor Ferran de Barcelona, on fins ara tenia la seu.
GVC Gaesco és una agència de valors especialitzada en la gestió de patrimonis i intermediació de valors, que presideix Àngels Vallvé, la primera dona que va ser agent de canvi i borsa a Espanya, i que és la esposa de Joan Hortalà, president de la Borsa de Barcelona i exsecretari general d'ERC i exconseller del Govern. A més, un germà d'Àngels Vallvé, Joan Vallvé, un dels vicepresidents d'Òmnium, és també membre del consell d'administració de GVC Gaesco.
D'altra banda, el consell d'administració de SegurCaixa Adeslas, companyia líder a Espanya en assegurances de salut, integrada en el Grup Mutua Madrileña i participada per CaixaBank, ha aprovat el trasllat de la seu social de Barcelona a Madrid, segons han informat a Europa Press fonts pròximes a l'asseguradora.
L'empresa està integrada en el grup empresarial de Mutua Madrileña des del 2011 i la seva nova seu social, després de l'acord adoptat pel consell el cap de setmana, s'ubicarà a la Torre de Cristal de Mutua Madrileña, situada al passeig de la Castellana de Madrid, on des de fa anys ja hi ha les oficines principals de l'empresa i bona part de les àrees de gestió.
SegurCaixa Adelas, que té de president executiu Javier Mira, que també és director general de Mutua Madrileña, és a través de la marca Adeslas l'asseguradora espanyola líder en salut, amb un 25% de quota de mercat a Espanya. Compta amb el quadre mèdic més gran de l'estat espanyol –al voltant de 43.000 professionals– i més de 3,6 milions de clients.
També el consell d'administració de Torraspapel ha acordat el trasllat del domicili social de Barcelona a Madrid per "la incertesa derivada de l'actual context polític català", segons ha informat aquest dilluns en un comunicat.
Torraspapel, que pertany al Grup Lecta, fabrica i distribueix papers especials, compta amb una plantilla de 1.900 empleats i el 2016 va registrar una facturació de 766 milions d'euros. Les oficines centrals són a Barcelona i l'estructura industrial compta amb cinc fàbriques a Espanya, a Sant Joan les Fonts, Saragossa, Motril (Granada), Almazán (Sòria) i Leitza (Navarra), amb una capacitat productiva superior a un milió de tones.
Altres empreses que també han anunciat aquest dilluns el trasllat de la seu són l'asseguradora VidaCaixa, de CaixaBank, que porta la seu social a Madrid, la companyia de missatgeria MRW, que porta la seu a València, o la cervesera San Miguel, del grup Mahou-San Miguel, que va inaugurar la fàbrica de Lleida fa 60 anys i tenia la seu social a Barcelona, i que l'ha portat a Màlaga, on té un centre productiu.