El sector turístic ja parla d'un eventual rescat

Alemanya s'afegeix a la llista de països que desaconsellen els viatges a punts de l'Estat

L'any 2019, 83 milions de turistes van viatjar a l'Estat.
Núria Rius
28/07/2020
3 min

MadridEspanya és una de les peces claus del tauler turístic global. El seu impacte econòmic suposa un 13% del PIB i un 14% dels llocs de treball. L'arribada del covid-19, però, va fer que el sector visqués una contracció abismal, que s'esperava revertir a l'estiu. Però l'augment de rebrots arreu de l'Estat les últimes setmanes han esvaït les esperances posades durant els mesos de juliol, agost i setembre. La llista de països que aconsellen no viatjar a Espanya s'infla i les alarmes han saltat entre patronals i organitzacions del sector turístic, que reclamen més mesures econòmiques i, en alguns casos, fins i tot posen damunt la taula "la necessitat d'un rescat", com va passar amb la banca en l'anterior crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Han caigut com una galleda d'aigua freda", diu a l'ARA el secretari general de la Confederació Empresarial d'Hostaleria d'Espanya, Emilio Gallego, quan fa referència a la llista de països que han recomanat no viatjar a Espanya. Gallego assegura que en aquests moments "la preocupació és màxima", sobretot en aquelles zones que depenen del turisme de sol i platja.

Des d'aquesta patronal es preveu que un de cada cinc locals del sector tanqui pel covid-19. És per això que Gallego creu que l'Estat hauria d'aprovar "injeccions de capital a fons perdut" per a les empreses del sector. Gallego alerta que "hi ha moltes empreses que estan funcionant amb pèrdues i que no podran remuntar" i, de fet, el sector calcula que la facturació caurà un 50%, fins als 67.000 milions d'euros. La idea d'un rescat també l'ha plantejat el Gremi d'Hotelers de Barcelona. El seu director general, Manel Cases, creu que "ara és el moment" de prendre una mesura així per tal que "el sector pugui tornar a la normalitat".

El fet és que les darreres hores, el degoteig de països que han dictat restriccions continua. Aquest dimarts, Berlín ha estat l'últim país que per ara ha qualifica de “no apropiat" viatjar a Catalunya, Navarra i Aragó, com informa Gemma Terés, des de Berlín. L'anunci ha generat incertesa entre aquells turistes que tenien planejat passar les seves vacances a Espanya i que, en el cas català, suposen un 7,4% del turisme estranger que rep Catalunya. El país, però, encara no ha decretat que aquestes comunitats passin a considerar-se "zones de risc oficial", el que vol dir que no s'aplicaran ni tests obligatoris ni la quarantena a qui arribi d'aquestes zones.

En canvi, qui sí ho ha fet ha estat el govern britànic que, a més a més, aquest dilluns va endurir les restriccions, afegint les Illes Balears i les Canàries a la recomanació de no viatja-hi si no és essencial, informa Quim Aranda des de Londres. Alemanya i el Regne Unit, sumats a països com Bèlgica, França o els Països Baixos, estan entre els principals emissors de turistes internacional cap a Espanya.

Al seu torn, hi ha organitzacions que per ara prefereixen ser més prudents i de moment no contemplen posar damunt la taula aquest rescat. És el cas de la Mesa del Turisme que, si bé pronostica que "les previsions de cara al setembre són molt negatives", en paraules del seu president, Joan Molas, també defensa reforçar les mesures aprovades pel govern espanyol fins ara: des de facilitar dos anys de carència en l'amortització dels avals ICO, ja que creuen que davant la caiguda lliure de la facturació "no es cobreixen les necessitats de finançament", implementar un IVA del 7% al conjunt del sector, o allargar els ERTOs fins al desembre. En plena negociació justament sobre la possibilitat de prorrogar aquesta mesura, qui s'ha pronunciat ha estat la CEOE. La patronal, a través d'un comunicat, ha titllat la situació d'"emergència nacional" i ha demanat ampliar els expedients de regulació temporal d'ocupació, almenys entre el sector.

Error comunicatiu

On sí es posen d'acord patronals i organitzacions és en criticar l'estratègia comunicativa de les diferents administracions. "S'haurien d'haver contrarestat abans les decisions d'alguns països, amb informació i acció diplomàtica", ha dit Gallego. En aquest sentit, el govern espanyol segueix negociant amb el Regne Unit perquè faci marxa enrere en la decisió d'obligar a passar quarantena. De fet, la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha insistit després del consell de ministres d'aquest dimarts que Espanya és "una destinació incomparable, una destinació segur que s'ha reforçat per fer front als rebrots".

Mentrestant, l'esperança del sector sembla que, per ara, continua posada en l'aportació que pugui deixar el turisme nacional, on té un pes important en territoris com el País Basc, Galícia o Andalusia, tot i que el volum de turistes espanyols no arriba als 83 milions de visitants estrangers que va registrar l'any passat l'Estat.

stats