El sector TIC ja ocupa més gent que la indústria de l'automoció a Catalunya
El Baròmetre del sector assenyala que hi ha més de 106.000 treballadors i unes 15.700 empreses
BarcelonaQuan una fàbrica s'instal·la a qualsevol lloc, el moviment és molt visible. En canvi, en el món de les empreses digitals l'expansió passa molt més desapercebuda. "Moltes d'aquestes empreses invisibles, però, hi són", ha manifestat aquest dijous Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals a la Generalitat. Tant és així que la indústria TIC ja ocupa a Catalunya més gent que tot el sector de l'automoció junt.
Eren, el 2018, 106.400 treballadors (en el món de l'automoció la xifra ronda els 100.000), distribuïts en unes 15.700 empreses, i que, en total, un 72% de les empreses han augmentat la facturació respecte de 2016. Llavors, la xifra total superava els 16.400 milions d'euros.
Les dades surten de l'onzè Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya, presentat aquest matí per Ctecno, el Cercle Tecnològic de Catalunya. La radiografia mostra, en paraules de Jordi William Carnes, president de l'organització, que és un sector que avança i va bé, però que quan s'analitza a si mateix s'avalua amb un 6.
"Tenim un problema de talent", ha assenyalat William Carnes. "Avui la primera preocupació de les empreses és que no troben el talent suficient al nostre país, perquè no hi ha més", ha afegit Puigneró. Tots dos han coincidit en què els punts claus d'actuació per alleugerar la situació és la formació a les escoles, la captació de talent tant europeu com procedent d'Amèrica Llatina, la retenció del mateix i la reconversió professional d'aquelles persones el sector de les quals no té bona sortida laboral.
Pla d'actuació
"La paradoxa que ens trobem és que formem a gent, però com altres països o ciutats tenen allà les seus de les empreses o són més competitius en termes de salari, el talent marxa", ha dit William Carnes. En aquest sentit, el conseller ha anunciat que el Govern aprovarà dos acords en aquest àmbit: el primer se signarà entre la conselleria d'Ensenyament i el departament de Polítiques Digitals, que crearan SteamCat per fomentar les STEAM a Catalunya; el segon, un acord de govern relacionat amb el talent digital, que se centrarà en treballar en la reconversió de perfils.
"La nostra pretensió és que, igual que ja som la capital mundial del mòbil, i estem intentant ser la capital mundial del 5G, del 'blockchain' i les tecnologies digitals avançades, també aspirem a ser la capital mundial del talent digital", ha resumit Puigneró.
Un altre àmbit on també saben que hi ha molta feina a fer és el de les dones. Calculen que ja hi ha entre un 20 i un 30% que hi treballen, però en analitzar-lo amb detall han descobert que només un 8 o 10% estan en posicions dedicades purament a la tecnologia. "Si volem que aquesta societat valgui la pena", ha conclòs el conseller, "necessitem treballar de forma molt intensiva per incorporar les dones en aquestes posicions".