Alimentació
Economia16/01/2022

El sector porcí tem l’esclat de la bombolla xinesa

La patronal FECIC defensa la sostenibilitat de les granges però admet que s’han d’impulsar canvis

Barcelona“Crec que el ministre de Consum, Alberto Garzón, ha de dimitir, pel que ha dit i per on ho ha dit”. Ras i curt, així veu Josep Collado, secretari general de la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (FECIC), la principal patronal espanyola del sector, la polèmica sobre les macrogranges i la qualitat de la carn espanyola provocada per les declaracions del titular de Consum a The Guardian. “Si creu que hi ha coses millorables, que segui amb el sector. A més, ha sigut qüestionat per altres membres del seu govern”, afegeix Collado.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El secretari general de la FECIC reconeix que la irrupció de la pesta porcina a la Xina va impulsar el sector espanyol i català. Ara Espanya és el tercer productor porcí del món, per darrere de la Xina i els Estats Units, i ha avançat Alemanya. Però ara la Xina es recupera de l'epidèmia, i la bombolla que ha impulsat la producció i les exportacions pot esclatar. Collado explica que la patronal ja havia alertat del problema: si la pesta va començar el 2019, cap al 2022 quedaria resolta. “A més, l’escenari ha canviat a pitjor per a nosaltres”, explica, perquè el gegant asiàtic, que té el 50% de la cabana mundial, ha aprofitat per modernitzar el seu sistema de producció cap a un model més eficient i productiu. Ara, la recuperació xinesa s’ha convertit en “un repte per al sector”. Segons explica el dirigent de la patronal, la diversificació de mercats s’hauria d’haver abordat abans. “Aquí potser hi ha gent que va veure un benefici a mitjà termini –concedeix– i nosaltres ens hem d’espavilar”.

Cargando
No hay anuncios

Algunes dades donen una idea de la importància del mercat xinès. Les exportacions càrnies catalanes van créixer un 11,68% en volum i un 13.9% en valor el 2020, malgrat el covid. Dos terços d’aquestes exportacions eren de porcí i la Xina es va convertir en el primer mercat, amb un augment del 15,2%, i va superar França i el Japó com a destinació.

Collado reconeix que ara que la Xina supera la crisi es veu que potser “no hi va haver una previsió estratègica adient” i que el que cal ara és “buscar alternatives”. Malgrat aquestes dificultats del sector carni, el secretari general de la patronal creu que el futur del sector a Catalunya és bo.

Cargando
No hay anuncios

Sostenibilitat

Collado assegura que a Catalunya i a Espanya no hi ha macrogranges, sinó grans productors. El secretari general de FECIC, que en fa una anàlisi quantitativa, destaca que la majoria d’explotacions a l’Estat són petites o mitjanes, i moltes de caràcter familiar. Reconeix que “hi ha una tendència a guanyar dimensió” i a la “concentració” com a totes les activitats econòmiques i que, a més, el creixement de dos dígits del sector els últims anys ha animat a ampliar explotacions, però lluny del model xinès de granges de sis, set o vuit pisos d’alçada amb milers de porcs.

Cargando
No hay anuncios

De fet, defensa que el 80% o el 90% de les granges espanyoles tenen certificacions voluntàries de benestar animal, més enllà del que exigeixen la llei i les directives europees.

Cargando
No hay anuncios

Però assenyala dos problemes a resoldre per part del sector per ser més sostenible: les dejeccions ramaderes i aconseguir pinsos més sostenibles que no depenguin de la soja importada de països com el Brasil. Sobre el primer ho té clar: els purins es poden valoritzar energèticament per aconseguir biogàs. I troba un culpable clar que això no sigui així: el govern de Mariano Rajoy, “que va posar l’impost al sol i s’ho va carregar tot en benefici de les grans elèctriques, que continuen cremant carbó”. Ara, però, creu que l’escenari està canviant perquè hi ha més sensibilitat per la qüestió energètica i per anar a buscar fonts renovables. “Per al sector és una oportunitat”, assegura.

Sobre el pinso, Collado reconeix que a l’última cimera del clima, la COP26, el sector ramader va rebre una targeta groga perquè provoca la desforestació de l’Amazones i és poc sostenible. Però creu que es poden trobar altres solucions. “Cal canviar la font de proteïnes [dels pinsos]", diu, i apunta algunes possibilitats, com farines fetes amb insectes.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la tendència a un menor consum de carn impulsada per moviments com el veganisme, el secretari general de FECIC assegura que les empreses no en són alienes i que algunes ja estan investigant i produint proteïnes vegetals, sintètiques o carns de laboratori.

El negoci carni en xifres
  • 2,1 M TnÉs la producció de carn a Catalunya. En el conjunt de l’Estat arriba a 7,2 milions de tones.
  • 4.500 M€És el valor de les exportacions càrnies catalanes. A Espanya les exportacions són per 7.500 milions.
  • 35.000Llocs de treball directes del sector a Catalunya. A Espanya la xifra s’enfila a 100.000 persones.
  • 9.000 M€És la facturació del sector a Catalunya. A tot l’Estat assoleix els 25.000 milions d’euros.