Ramaderia

El sector porcí català tanca un bon 2021 malgrat els problemes dels últims mesos

Unió de Pagesos critica les declaracions del ministre de Consum sobre les macrogranges

BarcelonaEl sector porcí català va tancar el 2021 amb xifres positives, tot i que els últims mesos de l'any es van incrementar els costos tant de l'energia com de l'alimentació del bestiar, la qual cosa ha portat el sector a tenir pèrdues al desembre, segons ha explicat aquest dimecres Rossend Saltiveri, responsable nacional del sector porcí del sindicat agrari Unió de Pagesos.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De mitjana, el marge de benefici de la carn porcina a Catalunya es va situar l'any passat en dos cèntims d'euro per quilo, un valor que el sector considera "positiu", però que va caure a partir de l'estiu, en part per la recuperació de la producció a la Xina i també per la menor demanda als mercats del nord d'Europa, ja que el covid ha reduït el consum de porc, molt habitual en les trobades socials. A més, ha aquest fet cal afegir-hi l'increment del cost del pinso i dels costos de l'electricitat i dels combustibles, la qual cosa ha provocat un escenari "molt negatiu", segons Unió de Pagesos. En aquest sentit, al desembre el sindicat calcula que els productors van tenir unes pèrdues de 33 cèntims per quilo de carn, ha assegurat Saltiveri.

Cargando
No hay anuncios

La Xina va ser un any més el principal mercat de destí per a la carn de porc catalana, tot i que a nivells inferiors als d'altres anys. Dels més de dos milions de tones de carn sacrificada a Catalunya, se'n van exportar 1,63 milions, és a dir, el 79% de la producció.

Cargando
No hay anuncios

El perill de la PPA

De cara al 2022, Saltiveri creu que una de les principals amenaces que tindran les explotacions catalanes serà la pesta porcina africana (PPA), una malaltia que ha causat estralls a la Xina i que, de moment, no ha afectat el sector porcí a Espanya. No obstant, el responsable sindical ha recordat que, a diferència de Bèlgica i Àustria, on es va erradicar, a Alemanya no s'ha eliminat l'epidèmia des del 2019, la qual cosa ha fet perdre accés a molts mercats als grangers del país.

Cargando
No hay anuncios

Saltiveri ha destacat que recentment s'han detectat casos de PPA en senglars a Itàlia, prop de la frontera amb França, per la qual cosa ha demanat a les autoritats que prenguin mesures per evitar que la malaltia s'expandeixi fins a Catalunya. És per això que reclama que es dugui a terme "una reducció de la fauna salvatge" i que, a més, Espanya arribi a acords amb la Xina per regionalitzar les exportacions, la qual cosa permetria que si es detecten casos de PPA en una comunitat autònoma només es prohibeixi l'exportació de carn des d'aquell territori i la resta de comunitats no se'n vegin afectades.

Petició de dimissió de Garzón

Saltiveri ha reiterat la petició de dimissió per al ministre de Consum, Alberto Garzón, després de les declaracions en què criticava les macrogranges ramaderes a Espanya. En una entrevista publicada el dia de Sant Esteve al diari britànic The Guardian deia que les grans explotacions ramaderes espanyoles produeixen carn de "mala qualitat" que s'acaba exportant. Segons el ministre, les macrogranges "contaminen el sòl" i "l'aigua" i són responsables de "maltractament animal", així com d'"un impacte ecològic descomunal i desproporcionat". El sector no va trigar a criticar durament les declaracions, però davant d'aquesta situació, Garzón va defensar la seva posició i va assegurar que és víctima d'un atac mediàtic per part del "lobi de certes grans empreses que promouen macrogranges contaminants".

Cargando
No hay anuncios

Des d'Unió de Pagesos consideren "inadmissible" i "intolerable" el que va dir Garzón, ha declarat Saltiveri. "No es poden acceptar de cap manera aquestes afirmacions a la lleugera. Tenim un ministre que no està a l'altura", ha afegit. Segons el dirigent sindical, a Catalunya "no hi ha macrogranges" porcines perquè "tenim una limitació que no té cap altre país" a un màxim de 720 caps de bestiar. Igualment, ha recordat, aviat també es limitarà el total d'animals permesos en explotacions amb bestiar boví dins del sector lleter.

Cargando
No hay anuncios

Les paraules del ministre també van ser desautoritzades pel mateix govern de què forma part. La portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Rodríguez, va qualificar les declaracions de "percepció personal", alhora que defensava el paper del sector ramader és "fonamental des del punt de vista econòmic" i que la indústria càrnia s'ajusta "als estàndards de qualitat", laborals i mediambientals.