IMMOBILIARI

La saturació a Barcelona dispara el mercat d’oficines de Sant Cugat

La superfície disponible per llogar baixa a mínims històrics i els preus pugen un 6% en un any

Edifici d’oficines a Sant Cugat del Vallès.
Xavier Grau
15/12/2019
2 min

BarcelonaNomés un 5% de la superfície d’oficines a Sant Cugat del Vallès està lliure per poder-la llogar. És un mínim històric en un mercat que els últims anys ha experimentat un tomb radical al beneficiar-se de l’èxit de Barcelona, on l’escassetat d’oficines ha reduït les possibilitats de trobar edificis buits. Però no només per aquest motiu. Sant Cugat, per situació, bones comunicacions i tipus d’edificis, és un mercat “que té vida pròpia” i “sempre serà atractiu”, explica Javier Bernades, director d’oficines de la consultora Cushman & Wakefield a Espanya. El percentatge de superfície lliure a la ciutat vallesana contrasta amb el que passava fa nou anys, el 2010, quan un 30% no tenia llogater.

La consultora immobiliària Cushman & Wakefield ha estudiat el mercat d’oficines a Sant Cugat del Vallès. En paral·lel a l’alt grau d’ocupació que s’hi registra, els preus també s’han disparat. La renda màxima de lloguer a la zona és de 12,5 euros el metre quadrat al mes, un 6% superior a fa un any. Amb aquesta ocupació i aquests preus, Sant Cugat es consolida com el primer submercat d’oficines de la perifèria de Barcelona. “Però els preus, en un futur immediat, pujaran més de pressa a Barcelona que a Sant Cugat”, explica Bernades, perquè “el ritme és més accelerat a la capital”.

L’eclosió del mercat de Sant Cugat va començar sobretot el 2015, amb 75.000 metres quadrats llogats en grans operacions, com la seu de Stradivarius (26.400 metres quadrats), Laboratoris Echevarne (10.000 metres), Mapfre (10.000 metres) i Natura Bissé (9.200 metres). Però entre el gener i el setembre d’aquest any s’ha notat una desacceleració de les operacions. S’han contractat 9.000 metres quadrats, mentre que en el mateix període de l’any 2018 van ser-ne 20.700. La causa, segons Cushman & Wakefield, és la poca oferta disponible per l’alt grau d’ocupació. A més, la superfície que queda està molt atomitzada, cosa que dificulta grans operacions.

Segons la consultora, l’avantatge del mercat de Sant Cugat és la seva capacitat de creixement. Durant l’últim any l’estoc d’oficines a la ciutat ha crescut en 39.000 metres quadrats, en dos projectes claus en mà, és a dir, que sortiran al mercat 100% llogats. Sant Cugat és el municipi de l’entorn de Barcelona amb més capacitat de creixement. Té 368.000 metres quadrats de sostre potencial que, si es tradueixen en projectes, incrementarien la superfície en un 65%.

Més inversió

Malgrat aquesta capacitat de creixement, Cushman & Wakefield considera que en els pròxims anys continuarà sortint superfície nova a Sant Cugat, però que es mantindrà la baixa disponibilitat i els lloguers encara pujaran. Això passarà perquè a la ciutat de Barcelona els nous projectes d’oficines aniran sortint de manera escalonada al mercat fins al 2021, i fins a un 28% d’aquesta superfície ja es lliurarà ocupada.

Aquest tomb que ha fet el mercat d’oficines de Sant Cugat els últims anys ha actuat com a atractiu per als inversors. Segons la consultora, els últims cinc anys la inversió en oficines al municipi ha assolit els 240 milions d’euros en setze operacions.

stats