REESTRUCTURACIÓ FINANCERA

El Santander i el Sabadell no veuen clar el 'banc dolent'

La banca sana vol que el govern desveli primer els preus de traspàs dels habitatges i el sòl al banc dolent. Després, el Santander i el Sabadell es pronunciaran sobre si participen en el capital del Sareb.

EN ESPERA DE LES CONDICIONS DEL 'BANC DOLENT'  El conseller delegat del Santander, Alfredo Sáenz, va confirmar ahir que abans de participar en la societat Sareb vol saber quins seran els preus de transferència dels actius immobiliaris tòxics i quin serà l'equip directiu.
Toni Garganté
26/10/2012
3 min

BARCELONAEls consellers delegats de Santander, Alfredo Sáenz, i Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ho van plantejar ahir molt clar. No aclariran si entraran al capital de l'anomenat banc dolent fins que el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) no doni a conèixer els descomptes addicionals que hauran de fer els bancs nacionalitzats per transferir al banc dolent els pisos, els habitatges i el sòl en mal estat que tenen als seus balanços.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquests preus de traspàs en depenen el sector financer i l'immobiliari, que espera que torni la demanda amb una rebaixa definitiva del cost de compra. Alfredo Sáenz va indicar en la roda de premsa de resultats del tercer trimestre que és possible que s'hagi de fer una rebaixa addicional d'entre el 7% i el 13% (l'acumulat de retallada sobre les valoracions del pic del 2007 podria rondar el 50%), uns percentatges que el sector ja ha assumit, però que el govern espanyol no ha confirmat en cap cas.

Jaume Guardiola encara va ser més contundent: "Estem esperant que el reglament [del banc dolent ] sigui definitiu. Volem saber quin serà el preu, i llavors prendrem una decisió". Guardiola es refereix a entrar al capital del Sareb, la societat que gestionarà els actius immobiliaris tòxics traspassats. El FROB vol que el capital privat tingui un 55% de l'accionariat privat, principalment format pels bancs sans que han tret bona nota en els exàmens d'Oliver Wyman, entre els quals hi ha el Santander i el Sabadell.

El conseller delegat del Sabadell es va apuntar definitivament al grup guanyador quan va assegurar que són "la quarta entitat per capitalització borsària". Sense citar-la, va donar per fet que el Sabadell supera Bankia, que ha perdut gran part del seu valor a borsa els últims mesos. Sáenz i Guardiola també van coincidir en la valoració de la situació econòmica espanyola. El responsable del grup bancari de la família Botín va definir aquest any com l'últim de la recessió. Guardiola també ho va donar per fet, perquè va afirmar que els resultats seran els més baixos, i s'iniciarà la remuntada a partir de l'any que ve, tenint en compte que ja està arribant al màxim de provisions pel deteriorament immobiliari.

Creixement

Alfredo Sáenz va destacar que "ara ja no és important l'austeritat, sinó el creixement". La possibilitat que Espanya demani un rescat tampoc seria un desastre, perquè la compra de deute sobirà espanyol per part del Banc Central Europeu (BCE) serà bo per rebaixar la prima de risc. Guardiola també va admetre que cada any han fet emissions per finançar-se, "però és veritat que a uns preus cars". El Banc Sabadell manté deute públic per valor de 9.500 milions, la majoria espanyol.

Una vegada més, l'esforç en les provisions ha llastat els resultats dels bancs. El Santander va obtenir un benefici de 1.804 milions d'euros entre el gener i el setembre, un fet que va significar una caiguda del 66%. La part positiva és que ja té cobertes el 90% de les dotacions que van fixar els dos reials decrets del ministre d'Economia, Luis de Guindos. En el cas del banc que presideix Josep Oliu, les provisions arriben al 75% (falten per dotar uns 800 milions). El Sabadell va guanyar 90,6 milions en l'acumulat de l'any fins al setembre, un 56,3% menys respecte al mateix mes del 2011. Les dotacions van arribar als 2.170,5 milions.

Tots els marges van créixer, i Banco CAM, l'entitat que es va adjudicar en subhasta el 8 de desembre de l'any passat, ja va aportar de manera positiva al balanç, recuperant clients. Guardiola va llançar un repte al final de la presentació dels resultats, quan va remarcar que "ha arribat el moment de diversificar l'activitat geogràficament", per reduir la dependència del mercat espanyol. "Ja som un banc de referència en exportacions, amb una quota del 20%", però hem de créixer més a l'estranger, va afegir.

stats