Economia30/01/2019

El Santander guanya un 18% més el 2018 i supera els 7.800 milions de beneficis

Botín defensa la marxa enrere en el nomenament d'Andrea Orcel: "Va ser una decisió correcta"

Leandre Ibar/laia Forès
i Leandre Ibar/laia Forès

Barcelona/MadridEl Banco Santander va tancar el 2018 amb uns beneficis de 7.810 milions d'euros, que representen un augment del 18% respecte a l'any anterior, segons ha publicat l'entitat aquest dimecres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. La pujada dels beneficis es deu sobretot als bons resultats del negoci del banc al Brasil (+26%) i a Espanya (+17%).

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El fet que el 2017 el grup financer hagués de fer front a l'absorció del Banco Popular -entitat que va comprar pel preu simbòlic d'un euro però que el va obligar a assumir pèrdues de 37 milions i uns costos d'integració d'uns 300 milions- ha facilitat que els resultats del 2018 hagin estat positius.

Cargando
No hay anuncios

Tot i els bons resultats, el Santander ha començat l'any amb la polèmica per la seva marxa enrere del fitxatge de l'italià Andrea Orcel com a conseller delegat del grup. El banc va anunciar que es feia enrere gairebé quatre mesos després d'haver anunciat la seva incorporació per substituir José Antonio Álvarez.

Una decisió correcta

Cargando
No hay anuncios

És una pràctica poc habitual en el món financer anunciar fitxatges que després no es produeixen, però la presidenta, Ana Botín, ho va justificar per raons econòmiques. Aquest dimecres, davant la premsa, la banquera ha defensat la decisió. "Va ser díficil però correcta", ha assegurat.

Segons el Banco Santander, quan es va anunciar la incorporació de l'italià com a primer executiu, desconeixia el preu que havia de pagar perquè Orcel es desvinculés de l'entitat on treballava, el banc suís UBS, uns 50 milions d'euros. "Teníem raons per fer l'oferta. Finalment, quan vam saber la xifra, vam considerar que no era assumible", ha subratllat Botín. Ara el Santander podria haver de fer front a una denúncia de l'¡talià per haver rescindit el seu contracte, un extrem que Botín no ha volgut comentar.

Cargando
No hay anuncios

Facturació modesta

Al marge de la polèmica, el 2018 va ser un bon any pel Santander, tot i que pel que fa a la facturació el creixement va ser més modest: el banc presidit per Ana Botín va tancar l'últim exercici el 31 de desembre amb 48.424 milions d'euros de volum de negoci, un 0,1% més que el 2017. En la mateixa línia, també va pujar un 0,1% el marge d'interessos, mentre que la recaptació de comissions va caure un 1% respecte a l'exercici anterior.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al balanç de la companyia, l'entitat financera més gran d'Espanya va tancar el 2018 amb un increment dels actius de l'1%, que es van situar prop dels 1,46 bilions d'euros. En total, a finals de l'any passat, el grup tenia uns 202.000 treballadors i més de 13.000 oficines repartides en deu països.

Nous clients

Cargando
No hay anuncios

A més, va guanyar uns 2,6 milions de clients constants nous, cosa que situa la xifra a nivell global al voltant dels 19,9 milions. D'aquests, uns 32 milions són clients digitals. Els clients constants són els que, segons l'entitat, consideren el Santander com el seu banc principal. En total, entre constants i no constants, el banc va tancar l'any amb 11 milions de clients nous i va arribar als 144 milions.

A nivell internacional, el banc d'origen càntabre va obtenir resultats positius en vuit dels deu mercats on opera. Els mercats europeus van suposar un 52% dels resultats.