BIOFARMACÈUTIQUES

Sanifit capta 55 M€ per tractar pacients de diàlisi

La gestora Caixa Capital Risc lidera una nova inversió a la biotecnològica amb seu a Palma

El conseller delegat de la biotecnològica mallorquina Sanifit, Joan Perelló.
Paula Solanas
26/06/2019
2 min

BarcelonaEl fàrmac de Sanifit és cada vegada més a prop del mercat. La spin-off biotecnològica de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha aconseguit una inversió de 55,2 milions d’euros liderada per Caixa Capital Risc per continuar els assajos clínics de la seva molècula. La injecció arriba amb un rècord: és la ronda de finançament més elevada de la història per a aquest sector a Espanya. A més, l’operació s’ha completat amb una capitalització de préstecs per valor de 17 milions d’euros. A banda de la gestora de capital risc de CaixaBank, també han participat en l’ampliació el fons especialitzat madrileny Columbus Venture Partners i el barceloní Alta Life Sciences. Socis actuals de Sanifit com els danesos Lundbeckfonden Ventures i el vehicle català Ysios Capital repeteixen en aquesta inversió.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Com explica a l’ARA Joan Perelló, el conseller delegat de Sanifit, la biotecnològica tanca aquesta operació en un moment dolç. La start-up mallorquina ja està preparant la fase 3 de l’estudi clínic del seu tractament per a pacients de diàlisi i va concloure la fase 2 amb “resultats positius”. El seu tractament és el que es coneix com a medicament orfe, és a dir, un fàrmac que pretén curar una malaltia rara. La molècula SNF472 es dirigeix principalment a pacients de diàlisi, ja que actua contra la concentració de calç a les artèries, una patologia cardíaca que poden patir els malalts amb problemes renals crònics. “El 55% dels pacients moren en el primer any després del diagnòstic”, lamenta Perelló.

Ara Sanifit es prepara per a un nou assaig clínic amb una setantena de pacients en hospitals dels Estats Units, Espanya, el Regne Unit i un altre país europeu que ha d’acabar de definir. Com en l’estudi anterior, la companyia tornarà a col·laborar amb centres de diàlisi. De fet, el mercat americà és la seva font de pacients principal perquè -segons apunta Perelló- el 70% dels pacients es tracten en instal·lacions controlades per dos grans proveïdors, que no estan vinculades als hospitals. En la fase 3 el grup compararà els efectes amb el fàrmac i un placebo i espera tenir-ne les dades i conclusions finals en un horitzó de tres anys i mig.

“Hi ha 30.000 pacients afectats, que és relativament poc, però està molt concentrat”, apunta Perelló. Un cop enllestits els estudis, l’empresa amb seu a Palma haurà de decidir si tira endavant ella mateixa la comercialització del fàrmac o ho fa a través d’un acord de llicència amb una multinacional del sector. Abans d’aquesta ronda de finançament, Sanifit ja va captar 36,6 milions d’euros el 2016, la seva primera operació amb fons internacionals. De fet, ja té oficines a San Diego, on ha pogut contractar talent especialitzat en el seu camp.

Alta mortalitat

La calcificació que combat el fàrmac provoca greus complicacions en els pacients. Malgrat que és difícil calcular com pot repercutir en l’esperança de vida, el tractament ja ha observat efectes positius en afectacions derivades, com el dolor isquèmic o les úlceres. En l’àmbit regulatori, ja té la llum verda de l’FDA (l’autoritat del medicament dels Estats Units) i de les autoritats europees. Al llarg del 2019 Sanifit també tindrà els resultats d’un segon estudi en fase 2b per explorar altres aplicacions de la molècula.

stats