Sánchez torna de Brussel·les amb la promesa de posar un topall al preu de la llum

La UE tindrà en compte la situació "especial" d'Espanya i Portugal per la seva escassa interconnectivitat amb el continent

El president espanyol, Pedro Sánchez, amb el president portuguès, Antonio Costa.
3 min

Brussel·lesAquest divendres la possibilitat d'aplicar un topall al preu de la llum que paga la ciutadania espanyola està més a prop. Després de gairebé deu hores d'intensa i complexa reunió, els líders de la Unió Europea permetran que governs com l'espanyol o el portuguès puguin sol·licitar prendre mesures urgents per abaratir la factura elèctrica, entre les quals hi ha limitar el preu de la llum. L'argument d'Espanya i Portugal és que la península Ibèrica és una illa energètica, amb escassetat d'interconnexions que els provoca un greuge comparatiu. I el que han esgarrapat els dos governs després és el reconeixement d'aquesta "singularitat ibèrica" a l'hora de permetre'ls prendre mesures extraordinàries.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Hem acordat un tractament especial per a la península Ibèrica perquè pugui gestionar els preus de l'energia", ha dit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre portuguès, António Costa, han anunciat l'acord de manera conjunta amb visible satisfacció. "És un gran avanç", ha dit Sánchez. La setmana que ve, els dos governs presentaran un pla conjunt, amb la proposta concreta del topall al preu de l'electricitat, i la Comissió Europea haurà d'analitzar-lo de manera urgent. Sánchez no ha volgut concretar quin serà el topall que proposaran Espanya i Portugal, però sí que ha assegurat que la compensació pel preu "no serà amb diners públics". El president espanyol no ha volgut concretar cap detall d'aquesta ni d'altres mesures. La Moncloa calcula que una vegada presentat el pla, les mesures podran posar-se en marxa en el termini d'un mes i a través d'un procés accelerat que no necessita el vistiplau de la resta de governs de la UE.

D'altra banda, la jornada d'aquest divendres a Brussel·les ha sigut especialment intensa perquè a les demandes de Madrid i Lisboa s'hi oposaven amb força estats com Alemanya o els Països Baixos, absolutament escèptics amb la possibilitat d'adoptar cap mesura conjunta que impliqui una intervenció del mercat europeu. Al llarg del dia la tensió ha pujat tant com ho han fet els preus les últimes setmanes, fins al punt que el president espanyol s'ha aixecat de la taula en una ocasió i ha forçat una parada tècnica. "El que passa al Consell es queda al Consell", ha dit Sánchez després per evitar parlar de l'episodi arran de la piulada d'un periodista que assegurava que Madrid estava amenaçant amb vetar l'acord global. La Moncloa, que sempre vol mantenir un discurs de proximitat amb les institucions, ho nega rotundament.

Els governs ibèrics marxen de Brussel·les cantant victòria perquè la batalla ha sigut dura, especialment amb el canceller alemany, Olaf Scholz, que a la sortida fins i tot els ha felicitat: "Pedro Sánchez ha presentat de manera molt exitosa els interessos del seu país. Juntament amb el seu col·lega portuguès han garantit que hi ha opcions perquè els governs de Portugal i Espanya puguin actuar", ha dit, després de posar en valor també que "la proporció d'energies renovables a la península Ibèrica és molt alta".

Però si Berlín reconeix amb tranquil·litat la victòria espanyola és perquè no s'han traspassat algunes de les seves línies vermelles. El reconeixement de la singularitat ibèrica era en realitat el pla B d'Espanya. Sánchez va marxar de gira per Europa amb l'objectiu d'aconseguir una reforma profunda d'un mercat elèctric que considera desfasat, "dels anys 90", ha dit. Les seves primeres intencions passaven per fixar un topall comú al preu majorista del gas i, fins i tot, de desvincular el preu del gas del del conjunt del mix elèctric, una opció que ja ha abandonat en el debat a Brussel·les. A més, altres països com Itàlia i França posaven sobre la taula l'opció de crear un nou fons de deute comú per pagar les compensacions de preus, una opció que a Madrid tampoc desagradava. El líder espanyol no aconsegueix aquests objectius, però s'emporta el compromís implícit de la Comissió que podran adoptar mesures quirúrgiques i temporals, mentre Brussel·les espera l'assessorament dels experts per pronunciar-se al maig sobre una eventual reorganització del mercat elèctric europeu.

La croada de Sánchez a Brussel·les per aconseguir mesures per abaratir la factura de la llum fa mesos que dura. El govern espanyol va ser dels primers a situar el debat a Europa i dels primers a fer propostes com la compra conjunta de gas o la possibilitat de gravar els beneficis extraordinaris de les elèctriques. Totes dues propostes han sigut ara segellades per la resta de líders europeus, que abans que esclatés la guerra a Ucraïna ni ho preveien. I mentre Espanya i Portugal s'emporten un reconeixement especial, el conjunt de la Unió Europea es compromet a treballar per reduir la seva dependència del gas rus, omplir les reserves i evitar que en el futur aquesta situació es pugui repetir.

stats