Patronals

Sánchez Llibre, president de Foment quatre anys més

Ningú s’ha presentat com a rival a les eleccions de la gran patronal catalana

2 min
Josep Sánchez Llibre, presentant la seva candidatura per a la reelecció a Foment.

BarcelonaJosep Sánchez Llibre serà president de Foment del Treball durant un segon i últim mandat. Ell és l’única persona que s’ha presentat a les eleccions. Tot i que la data prevista per a la votació era el 18 de juliol, aquest dilluns (dia 11) s’acabava el termini per presentar-se. La patronal ha confirmat a aquest diari que ningú més ho ha fet i que, per tant, Sánchez Llibre té via lliure per repetir.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El cert és que Llibre, que va arribar al càrrec el 2018, ho tenia tot de cara per repetir. Especialment des que la setmana passada va presentar 350 avals dels socis (equivalents a un 70% del cens), fet que deixava qualsevol alternativa amb un mínim marge de maniobra per aconseguir el poder. Inicialment, les eleccions estaven previstes per a finals d’any, però el president va decidir avançar-les, fet que va deixar poques opcions de reacció a qualsevol opció alternativa que hi pogués haver. Tot i això, durant els últims quatre anys realment no hi ha hagut moviments que qüestionessin el president.

Segons està previst, dilluns vinent es reunirà l’assemblea i Sánchez Llibre es proclamarà president fins al 2026.

En alguna ocasió s’ha especulat que el líder de Foment tenia la intenció de fer el salt per optar a la presidència de la patronal espanyola CEOE (que també celebra eleccions a finals d’any), però ara sembla poc probable, segons les fonts consultades.

Renovació a les institucions

La repetició de Sánchez Llibre coincideix amb diversos canvis que s’estan produint a les institucions econòmiques i empresarials de Catalunya. Aquest mateix dimarts se celebren eleccions al Cercle d’Economia, on Jaume Guardiola i Rosa Cañadas opten a aconseguir la presidència.

A diferència de Foment, els mandats del Cercle duren només tres anys no renovables. Així passa també a FemCat, fundació d’empresaris de tall catalanista, que aquest any ha escollit David Marín com a nou president.

D’altra banda, fa dues setmanes va plegar Antoni Abad com a president de la patronal terrassenca Cecot després de gairebé dues dècades al càrrec. L’ha substituït Xavier Panés, conseller delegat de l’empresa de persianes Tecmesy.

stats