Sánchez Llibre manté la vicepresidència a la CEOE tot i la derrota electoral
El president de Foment del Treball perd el càrrec com a interlocutor amb el Senat i el Congrés de Diputats
MADRIDFoment del Treball continuarà tenint una vicepresidència a la CEOE. El líder de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, manté quatre anys més el seu pes dins el pinyol de la patronal espanyola, tot i la derrota de Virginia Guinda (Foment del Treball) a les eleccions del novembre. Així ho ha decidit la junta directiva de la CEOE aquest dimecres.
Tanmateix, malgrat mantenir aquest càrrec, el president de Foment ja no serà l'interlocutor en representació dels empresaris amb el Congrés de Diputats i el Senat. A partir d'ara, la batuta de la comissió de relacions amb les Corts espanyoles la durà el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro.
Sigui com sigui, Sánchez Llibre ha expressat a través d'un comunicat que Foment del Treball surt "satisfet" després de la junta directiva i "agraeix la generositat del president de la CEOE [Antonio Garamendi]" amb la patronal catalana. El cert és que més enllà del canvi a la presidència de la comissió de relacions amb les Corts, Foment manté el seu pes dins el comitè executiu. De fet, segons fonts de la patronal catalana, "l'ambient és de pau i s'ha pactat tot amb l'acord de les dues parts". Pel que fa a la relació amb les Corts, des de Foment asseguren que "si calia pactar això perquè les relacions siguin bones, endavant". "Foment no necessita la CEOE per tenir relació amb les Corts", expliquen.
D'una banda, el president del Consell General d'Economistes i membre del comitè executiu de Foment del Treball, Valentí Pich (BNIFX Pich Advocats Economistes), manté el seu lloc com a president de la comissió legal de la CEOE, com en el mandat anterior. A més, s'hi incorporen dos membres de direcció de Foment del Treball: Baldiri Ros (Institut Agrícola Català Sant Isidre - IACSI) i Santiago García-Nieto (Confederació Empresarial d'Hostaleria i Restauració de Catalunya - ConfeCat). A aquests dos s'hi afegeix a proposta del mateix Garamendi José María Rodríguez (Asedas), que és membre del comitè executiu de Foment del Treball.
Però no seran els únics catalans. Garamendi també ha volgut que Francisco Belil i Joan Gaspart, amb qui el president de la patronal espanyola sempre ha mostrat tenir molt bona sintonia, s'incorporin al comitè executiu. La contrincant de Garamendi a les últimes eleccions a la CEOE, Virginia Guinda, no formarà part del comitè executiu, cosa que segons Foment "no és cap sorpresa, i a ella li sembla bé".
Pinça amb la gran banca
D'entre els nou nomenaments, destaquen dues noves vicepresidències (totes dues a proposta d'Antonio Garamendi). D'una banda, la presidenta de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Alejandra Kindelán. Kindelán va ser escollida líder de l'AEB l'abril d'aquest any i, des d'aleshores, se l'ha vist en nombrosos actes acompanyant Garamendi. L'AEB representa bancs com el Santander, el BBVA o el Banc Sabadell i, en sintonia amb Garamendi, s'ha oposat frontalment al nou impost extraordinari a la banca.
Per l'altra, la vicepresidenta del Grup Antolín, María Helena Antolín. A més, ha premiat Madrid escollint Miguel Garrido, president de la patronal madrilenya CEIM, com a vicepresident primer de la CEOE.
Amb aquests nomenaments, la patronal espanyola enceta una nova legislatura de quatre anys amb reptes imminents, com l'augment del salari mínim interprofessional o la segona part de la reforma de les pensions. Tot plegat en un moment de tensió entre Garamendi i el ministeri de Treball, després que el primer hagi decidit trencar ponts arran del canvi amb els ERO. Avui, però, s'han esforçat a demostrar "la nova relació de pau" entre la patronal catalana i l'espanyola.