Carlos Cuerpo, un relleu tècnic i continuista al ministeri d'Economia
Pedro Sánchez ascendeix la ministra d'Hisenda i mà dreta al PSOE, Maria Jesús Montero, vicepresidenta primera del govern espanyol
MadridPortar la batuta del ministeri d'Economia, Comerç i Empresa no serà un problema per a Carlos Cuerpo (Badajoz, 1980), que des d'aquest divendres entoma les regnes de la política econòmica del govern espanyol. El fins ara secretari general del Tresor i Finançament Internacional i número 3 de Nadia Calviño coneix, i de sobres, la música que sona a aquesta cartera. Fins al punt que si hi ha una paraula que defineixi el canvi de la gallega, que fa el salt al Banc Europeu d'Inversions (BEI), per a Cuerpo aquesta és continuïtat.
Així, després de setmanes de rum-rum sobre un fitxatge extern –damunt la taula hi ha hagut noms com el del conseller executiu del Banc Sabadell, David Vegara, o Manuel Campa, president de l’Autoritat Bancària Europea–, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acabat mirant (a última hora i després de rebre algun no) cap a casa. "[Cuerpo] Assumeix la responsabilitat d'un ministeri clau", ha reconegut Sánchez en una declaració institucional aquest divendres al matí per explicar el canvi. També ha posat en relleu que es tracta d'un "gran coneixedor de l'economia espanyola" i n'ha volgut destacar la "solvència i honestedat".
L'ascens de Cuerpo, però, no ha estat l'únic que ha marcat la jornada. El president espanyol ja va anticipar que els canvis afectarien més d'una persona. La remodelació també ha implicat l'ascens de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que passa a assumir la vicepresidència primera del govern espanyol, fins ara en mans de Calviño. Això, però, no només suposa un reforç per a un dels pesos polítics de l'executiu espanyol –Cuerpo és dels pocs perfils tècnics d'un nou govern espanyol molt polític–, sinó també del PSOE: Montero és la mà dreta de Sánchez al partit i ocupa el càrrec de vicesecretària general de la formació. Alhora, l'impuls de Montero ha esquitxat José Luis Escrivá: l'àrea de Funció Pública s'integra com una secretaria general en el nou ministeri de Transformació Digital.
Aprenent de Calviño
Cuerpo pertany al cos de Tècnics Comercials i Economistes de l'Estat –el que en l'argot administratiu es coneix com a tecos–, l'elit funcionarial que ha dominat la cartera d'Economia durant anys. No és l'únic teco que ha arribat a ministre: Calviño, tot i que en excedència, també ho és; Luis de Guindos (PP) i Román Escolano (PP) són dos exemples més.
Llicenciat en economia per la Universitat d'Extremadura (2003), amb un màster de la London School of Economics i doctor en economia per la Universitat Autònoma de Madrid (2017), Cuerpo ha ocupat diferents càrrecs a l'administració, però també en organismes independents com l'Autoritat Fiscal (Airef), quan Escrivá n'era el president.
L'extremeny va aterrar al ministeri de bracet de Calviño l'any 2020. Aleshores, va assumir responsabilitats com ara el disseny de les previsions macroeconòmiques o l'avaluació de la sostenibilitat del deute públic i en poc temps es va guanyar la "màxima confiança" de la seva antecessora, que ha impulsat el seu nomenament. "Company inseparable en tantes batalles. [...] El teu nomenament transmet confiança als mercats, als socis [d'Espanya] a tot el món, a les institucions, als agents socials i als espanyols", li ha dit Calviño just abans del traspàs de la cartera. "[Nadia Calviño] T'agraeixo tots aquests anys d'aprenentatge", ha expressat després Cuerpo, que ha promès "continuïtat en termes de cor, cap i esforç".
Fil directe amb Brussel·les
Des de l'agost del 2021, com a secretari general del Tresor (encara no s'ha decidit qui ocuparà ara el càrrec), ha estat el responsable d'encapçalar les reunions preparatòries de l'Eurogrup i l'Ecofin. També la representació permanent d'Espanya del Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial, entre altres organismes econòmics i financers. "És un economista d'enorme prestigi a escala internacional, a les institucions europees i als organismes financers multilaterals", ha destacat Sánchez. De fet, un dels elements clau a l'hora d'escollir el responsable d'Economia és la relació permanent que s'estableix amb la Comissió Europea, i Cuerpo ja hi té fil directe des de fa temps.
Ara, però, no només dirigirà la política econòmica del govern espanyol, sinó que també presidirà la Comissió Delegada d'Afers Econòmics, òrgan on es discuteixen aquestes polítiques. Cuerpo assumeix aquestes funcions a les portes del restabliment de les regles fiscals –que ell mateix ha negociat a Brussel·les– i, per tant, del compliment amb els objectius de dèficit i deute. Alhora, tindrà el repte de mantenir el pols econòmic en un moment de desacceleració a escala global, executar tots els fons europeus que encara han d'arribar i continuar amb l'agenda reformista que s'ha fixat el govern espanyol. Tampoc podrà perdre de vista el Banc Central Europeu i les decisions que l'organisme supervisor prengui al voltant dels tipus d'interès; haurà de refer els ponts amb l'Íbex-35 després d'un final de legislatura tens, supervisar l'entrada de la SEPI a Telefónica o acompanyar en el procés de condonació del deute autonòmic. Tot plegat a través del "rigor tècnic amb guants de seda", ha defensat Cuerpo.
Amb el seu nomenament, són ja 55 governs consecutius sense ministres catalans a Economia o Hisenda. Pel camí hi ha hagut 60 ministres que han ocupat aquestes carteres. A més, se certifica la pèrdua de pes del PSC a l'executiu, que passa de dos ministres (Miquel Iceta i Raquel Sánchez) a un (Jordi Hereu).
Tàndem amb Montero
A banda de Calviño, Cuerpo també ha tingut unes paraules cap a María Jesús Montero, amb qui ara formarà tàndem i no només perquè les seves carteres són germanes –durant anys Hisenda i Economia havien estat unides–, sinó també perquè seran la veu ortodoxa a l'hora de negociar amb Sumar, el soci minoritari del govern de coalició, i en particular amb la seva cara visible, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. "Continuarem treballant per la responsabilitat fiscal, i aquí, [María Jesús] Montero, hi tens molt a dir", ha anticipat Cuerpo.
"Desitjo, i estic segura, que la nostra complicitat serà similar a la que he tingut amb la Nadia [Calviño]", li ha contestat Montero a Cuerpo. El cert és que entre la ministra d'Hisenda i Calviño s'ha forjat una amistat especial: "Germana, hem liderat una política econòmica que ha estat un èxit", li ha dit aquesta última a Montero.
Amb tot, on no han agradat els canvis és al Partit Popular, que no només ha demanat la compareixença del flamant ministre d'Economia al Senat, sinó que ha titllat la remodelació de Sánchez "d'oportunitat perduda per reduir el govern [espanyol]".
La remodelació al ministeri d'Economia arriba just abans de la presa de possessió de Nadia Calviño com a presidenta del BEI. Calviño, que va fer el salt a la primera línia de la política espanyola quan va entrar al govern de Pedro Sánchez l'any 2018, continuarà ara fent carrera a les institucions europees. "És un fet d'enorme importància", ha reiterat Sánchez sobre el seu salt. En tot cas, Calviño marxa, però la seva marca es manté.