Macroeconomia
Economia17/01/2024

Sánchez defensa a Davos un paper més important de l'Estat en empreses estratègiques

El president espanyol demana als empresaris que fugin de les propostes polítiques reaccionàries

ARA
i ARA

BarcelonaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimecres a Davos (Suïssa) un paper més important de l'Estat en empreses estratègiques. El debat ha estat de nou sobre la taula en les últimes setmanes després que el fons saudita STC Group irrompés en el capital de Telefónica, moviment al qual el govern va respondre anunciant el seu retorn, dues dècades després, a l'accionariat de la teleco. Sánchez ha argumentat la participació en Telefónica per raons de ciberseguretat, malgrat que ha indicat que "tenim relacions extraordinàries amb les autoritats saudites i esperem enfortir aquesta cooperació". Respecte a la participació en la tecnològica Indra, ha explicat que es vol reestructurar i transformar la indústria de defensa a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A això s'hi suma el fet que el fons BlackRock s'ha convertit en un dels principals accionistes de Naturgy (20,6%) amb la compra del fons GIP. Sobre aquesta operació, el govern espanyol espera "saber-ne més detalls" i estudia l'operació, ha dit el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, també a Davos.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez ha mantingut una intensa agenda de contactes amb els més alts executius d'importants empreses tecnològiques durant el seu pas pel Fòrum Econòmic de Davos. També ha estès la mà als empresaris de tot el món i ha escenificat la reconciliació amb l'Íbex-35 amb una trobada que ha mantingut amb presidents i consellers delegats de les grans empreses que havien anat a Davos. Entre els assistents hi havia el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán –molt crític amb el president per l'impost a les elèctriques– i Rafael del Pino, president de Ferrovial, que es va endur la seu social des de Madrid a Amsterdam. De fet, era el primer cop que Del Pino es veia amb Sánchez des del trasllat de la seu de la companyia. Fonts de la Moncloa han destacat la cordialitat de la trobada i el fet que Sánchez ha estat rebut amb aplaudiments.

Cargando
No hay anuncios

Durant la intervenció davant el plenari del Fòrum de Davos, Sánchez ha fet una crida als empresaris a fugir de les polítiques reaccionàries. Alhora, ha mostrat el suport de l'executiu a les empreses: "Som aliats, no rivals".

El president ha recordat que la ultradreta està en auge a tot el món i aquesta "terrible tendència" no és sinó un símptoma de problemes més profunds, entre els quals hi ha l'erosió de les classes mitjanes i treballadores. Aquestes classes, ha dit, "van patir amb les crisis financeres del 2008 i el 2012 i ara s'angoixen davant un futur marcat per la incertesa mentre continuen perdent poder adquisitiu". Per això, ha alertat contra els que donen l'esquena als valors democràtics, la crisi mediambiental o les necessitats dels països més pobres.

Cargando
No hay anuncios

"Hem de ser audaços i definir un nou paradigma de prosperitat. Una nova ortodòxia econòmica i social que aprova els coneixements i les noves eines de què disposem per conjugar el creixement econòmic amb la sostenibilitat ambiental i la prosperitat per a tothom", ha afegit.

Aquest és el projecte que, ha dit, està impulsant a Espanya, "per demostrar que és possible crear riquesa i millorar al mateix temps les condicions dels treballadors". Davant empresaris de tot el món, Sánchez ha defensat les polítiques econòmiques del seu govern.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez també ha abordat un dels principals temes que han centrat la trobada de Davos: la intel·ligència artificial. En aquest sentit, ha defensat prestar més atenció a les preocupacions dels ciutadans sobre l'avanç de la intel·ligència artificial (IA) i menys "a les promeses buides d'alguns gurus de Silicon Valley als quals els interessa més aconseguir seguidors o enfilar-se a la llista Forbes que el veritable progrés de la humanitat".

"Crec fermament en el progrés científic i estic segur que la intel·ligència artificial i altres tecnologies avançades són la millor opció que podem tenir per superar qüestions com l'envelliment, la crisi mediambiental, la transmissió de malalties o la baixa productivitat", ha remarcat.

Cargando
No hay anuncios

Trobades amb tecnològiques

Durant les 24 hores que el president espanyol ha estat a Davos ha aprofitat per mantenir trobades bilaterals amb els primers executius de grans empreses tecnològiques de tot el món, com Google, Fujitsu, Siemens i Cisco, i s'ha entrevistat amb el conseller delegat de la farmacèutica Sanofi, Paul Hudson, i amb Bill Gates, cofundador de Microsoft.