MadridUn any després de l’inici de la pandèmia, el govern espanyol injectarà diners a les empreses més afectades per les restriccions del coronavirus. En una compareixença aquest dimecres al Congrés per fer balanç de l’actual estat d’alarma, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez ha anunciat un paquet d’ajudes d’11.000 milions d’euros per a empreses, pimes i autònoms, especialment dels sectors que estan patint més, com el turisme, la restauració, l’hostaleria i el petit comerç.
Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi
Sánchez ha promès que el paquet s’aprovarà en les “pròximes setmanes” i ha considerat que es tracta d’una “quantitat important” de recursos per donar suport a sectors que creixien abans de la pandèmia i ara es troben en una “situació extremadament difícil”.
L’anunci arriba quan més pressió hi ha des del món empresarial perquè l’executiu dediqui més diners a evitar la fallida d’empreses. La principal demanda de les pimes són les ajudes directes, atès que Espanya, a diferència d’altres països de la UE, no n’ha ofert. En canvi, ha optat per altres tipus d’ajuda, com la rebaixa d’impostos i cotitzacions, les moratòries i els avals i ha assumit el finançament dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTOs).
No concreta si són ajudes directes
Sánchez no ha concretat si els 11.000 milions seran ajudes directes, però la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, fa dies que va anunciar que n’hi hauria. I, de fet, Espanya ha modificat el marc legal d’ajudes d’estat per facilitar les ajudes directes. Sánchez, però, no ho ha confirmat i s'ha limitat a indicar que el paquet ha de servir per reforçar la solvència dels balanços, poder fer inversions i contractar treballadors per iniciar la recuperació econòmica.
Segons fonts del govern espanyol, la majoria dels diners seran per a pimes i autònoms i el pla d'actuacions inclourà un fons per a quitances i un altre per a recapitalització de pimes. Actualment s'està tancant la negociació amb el Banc d'Espanya i d'altres bancs i la previsió és que es que el ministeri d'Economia porti el paquet d'ajudes al consell de ministres al març.
L'error de la sortida de la primera onada
L'inici de la compareixença de Sánchez al Congrés s'ha dirigit sobretot a fer una anàlisi de la situació econòmica, en què ha admès que la desescalada de la primera onada del coronavirus va ser "massa ràpida". També ha argumentat que, segurament, es va precipitar per la necessitat de recuperar l'economia i la "fatiga emocional" del confinament de la primavera.
Ara bé, ha tret pit que des que va començar la pandèmia el govern espanyol ha posat en marxa mesures i ajudes equivalents al 20% del PIB en menys d'un any. Un "exercici de protecció mai vist" que, segons Sánchez, només amb el pagament directe d'ERTOs i ajudes a autònoms ha suposat 40.800 milions d'euros, als quals cal sumar 1.016 milions d'euros en avals ICO i 24.000 milions d'euros per a les comunitats autònomes.
850.000 llocs de treball "de qualitat" en 3 anys
En aquest context, Sánchez s'ha mostrat convençut que "la recuperació econòmica és una esperança ferma", i ha introduït un nou concepte. Ha assegurat que estem a l'inici de la recuperació econòmica però que també hi ha d'haver una "recuperació emocional" perquè a més d'avançar en un "creixement sòlid" també es "recuperi l'ànim i l'esperit".
Altre cop ho ha fiat tot al "pla Marshall" dels fons europeus, amb la promesa de creació de 850.000 llocs de treball de qualitat en tres anys perquè tots els projectes vinculats a aquests fons en col·laboració amb el sector privat hauran de ser amb el criteri d'ocupació de qualitat.
LES GRANS MESURES PÚBLIQUES CONTRA LA CRISI ECONÒMICA
Els ERTO
Els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) han estat la mesura clau del govern contra la pandèmia. Permet a les empreses no acomiadar els treballadors i és l’administració qui paga la major part del salari als empleats. A canvi, les empreses no poden acomiadar en sis mesos. Estan aprovats fins al 31 de maig i el govern diu que suposen un cost de 40.000 milions en total.
Crèdits ICO
El principal problema de les empreses amb el tancament de l’economia va ser de liquiditat, no de solvència ni de viabilitat, i per injectar fons el govern espanyol va impulsar els crèdits avalats per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO). Amb data 30 de novembre, el finançament que s’havia donat amb aquest sistema arribava als 110.972 milions, dels quals 84.327 milions compten amb l’aval de l’Estat.
Exoneracions de quotes
El govern espanyol també ha concedit a alguns sectors la llargament reclamada mesura de l’exoneració dels pagaments a la Seguretat Social que reclamaven les patronals. L’executiu ha defensat que aquesta mesura, que es va concedir a empreses de restauració, hotels o viatges, es pot considerar una ajuda directa, la gran assignatura pendent de l’Estat si es compara amb altres països europeus.
Ajudes de la Generalitat
A finals de gener, el Govern va anunciar un paquet d’ajudes de 618 milions d’euros per a autònoms i pimes en dificultats. Al desembre, 116.000 treballadors per compte propi van poder demanar un ajut directe de 2.000 euros per persona, després del fiasco del novembre, quan es va col·lapsar el sistema per donar 2.000 euros a 10.000 autònoms més.