Economia14/03/2018

Acord entre ACS i Atlantia per repartir-se el control d’Abertis

El gestor d’infraestructures encara la recta final entre queixes i indignació dels petits accionistes

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

MadridFlorentino Pérez serà parcialment el propietari d’Abertis. La constructora espanyola ACS i Atlantia van tancar ahir a última hora l’acord per repartir-se a mitges el control de l’empresa que presideix Salvador Alemany, tal com asseguraven fonts coneixedores de l’operació a Reuters. D’aquesta manera es posa fi a la guerra d’opes pel gestor català d’infraestructures just després d’una junta d’accionistes d’Abertis marcada per la tensió i els retrets dels petits accionistes a l’actual executiu.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president d’Abertis, Salvador Alemany, va confessar que en vint anys a l’empresa no havia tingut una junta d’accionistes tan moguda com la d’ahir. Va ser la primera que el gestor d’infraestructures organitzava a la capital espanyola -va canviar de seu social a l’octubre- i l’última amb la companyia tal com la coneixem actualment. Amb l’acord tancat, seran ACS i Atlantia les que passaran a tenir el control de la companyia a través d’una societat conjunta. Però durant la junta, els seus actuals accionistes no van rebre cap confirmació ni detalls d’aquesta operació.

Cargando
No hay anuncios

L’actual equip directiu d’Abertis -amb José Aljaro ja substituint Fernando Reynés com a conseller delegat- es va esforçar per no donar cap detall de les negociacions. Els mitjans han anat revelant els secrets de les converses des que la italiana Atlantia va presentar la seva oferta pública d’adquisició (opa) per quedar-se el gestor català, que va topar amb l’oposició del govern espanyol, que no volia deixar en mans estrangeres el principal gestor d’infraestructures de l’Estat i propietari majoritari d’Hispasat, la filial de satèl·lits clau per a les telecomunicacions i la defensa espanyoles. Per això es va anar coent una contraopa espanyola que va acabar efectuant Hochtief, la filial alemanya d’ACS, la constructora de Florentino Pérez.

Aquesta guerra d’opes va impulsar el preu de l’acció d’Abertis, que es va disparar prop d’un 40% l’últim any, i va engrescar l’entrada de diversos fons amb l’esperança que les contraofertes entre els dos candidats anessin fent enfilar l’acció. Però ACS i Atlantia han arribat a una decisió salomònica. Ara falta per detallar aspectes com si alguna de les dues companyies ostentarà un control majoritari de la societat creada o quin serà el seu domicili social. En tot cas, Abertis no quedarà trossejada. Per això, tal com va dir Alemany, Abertis respondrà previsiblement avui a l’oferta d’ACS i, al mateix temps, Atlantia retirarà la seva.

Cargando
No hay anuncios

Però aquest pacte entre ACS i Atlantia no ha agradat ni als accionistes ni als fons inversors perquè, des que es va publicar, les accions d’Atlantia i ACS s’han disparat i les d’Abertis han caigut. “Evidentment, s’ha polititzat l’operació”. “Em molesta que a la meva edat em prenguin el pèl”. “Amb el canvi, continuaran repartint dividends?” “Tenen algun pla estratègic per quan s’esgotin les concessions [a Espanya]?” “Per què no han fet l’última junta a Barcelona?” “Quines filials són dins i fora de l’opa?” Aquestes són només algunes de les preguntes que van fer ahir diversos accionistes minoritaris als directius d’Abertis. Cap d’elles va obtenir resposta. Els directius van voler mantenir “l’excessiva passivitat” que Alemany ja va anticipar en la roda de premsa, quan va insistir que malgrat ser pròxim als dos possibles compradors, no hi havia tingut cap conversa. A més, segons Expansión, uns quants fons d’inversió es van queixar a la CNMV per la fi de la guerra d’opes, amb la qual esperaven augmentar guanys, i han decidit vendre ràpidament.

Alemany va deixar clar que amb la revalorització de l’acció fins ara “l’accionista ja hi ha guanyat”. Malgrat les tensions, la junta va donar llum verda a la venda d’Hispasat, per quan hi hagi una oferta vinculant de Red Eléctrica (ahir Alemany va negar que hi fos, tot i que va confirmar converses prèvies).

Cargando
No hay anuncios

Però les turbulències no van acabar aquí. A les portes de l’edifici on ahir es reunien els accionistes d’Abertis també hi havia unes desenes de treballadors que protestaven per una retallada del 30% de la plantilla els últims anys i pel bloqueig del conveni col·lectiu. El portaveu de CCOO explicava a l’ACN que la companyia posa com a excusa les opes per no desbloquejar una negociació que fa 18 mesos que dura. Sobre la continuïtat dels treballadors, ni Alemany ni Aljaro es van voler mullar.

LES CLAUS

1. Quines ofertes hi havia sobre la taula?

Atlantia va oferir al maig 16.400 milions per comprar Abertis, i ACS va elevar la xifra a 18.200 a l’octubre. Com van avançar Reuters i Expansión ahir a última hora, i després de la junta d’accionistes, les dues candidates van arribar a un acord per repartir-se el control d’Abertis a través de la creació d’una societat.

2. Què passarà a partir d’ara?

Previsiblement, Abertis respondrà avui a l’oferta d’ACS i Atlantia retirarà la seva. Aleshores la companyia italiana i la constructora de Florentino Pérez concretaran la creació d’aquesta societat a mitges per gestionar l’empresa catalana. Entremig d’aquestes operacions, Abertis vendrà Hispasat a Red Eléctrica.

3. I La Caixa?

Falta per conèixer el posicionament de la Fundació Bancària La Caixa, únic accionista de referència d’Abertis, amb el 21,5% del seu capital, i que, segons Europa Press, s’ha mantingut al marge d’aquestes negociacions.

A banda d’això, ahir Abertis va anunciar que el 20 de març repartirà 790 milions en dividends, un 10% més que l’any anterior.