Mercat laboral

La salut del 62% dels assalariats amb sous baixos ha empitjorat durant la pandèmia

Són 18 punts més en comparació amb fa un any, segons un estudi de CCOO i la UAB

Uns treballadors de Glovo a Madrid en una imatge d'arxiu
2 min

La pandèmia continua castigant la salut dels treballadors. Un 62% dels treballadors assalariats que tenen un sou que no cobreix les seves necessitats bàsiques han vist com empitjorava la seva salut durant l'últim any. La dada es desprèn de la segona enquesta COTS, elaborada per la Universitat Autònoma de Barcelona i el sindicat CCOO, i és 18 punts superior a la registrada el primer any de pandèmia (43,4%).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"És demolidora, insisteixo, demolidora. La precarietat fa emmalaltir i mata", ha assegurat el secretari general de CCOO, Unai Sordo, durant la presentació a Madrid. El resultat de l'enquesta tampoc és optimista entre els assalariats en general, independentment del sou. Més de la meitat dels treballadors creuen que ha empitjorat la seva salut, sobretot les dones (un 57,2%, 15 punts més que fa un any).

Aquesta realitat va lligada al consum de tranquil·litzants o sedants. Entre les persones que tenen un sou que no els permet cobrir les necessitats bàsiques hi ha un consum d'aquests medicaments fins a 12 punts superior al d'aquells treballadors que sí que tenen un sou que els permet arribar a final de mes.

Per professions, les auxiliars d'infermeria i de geriatria i els treballadors de supermercat són els que més han vist empitjorar la salut l'últim any, segons una enquesta en què han participat 25.100 persones de tot Espanya. "Plou sobre mullat. Hi ha desigualtats estructurals de classe i gènere i també feines socialment menys valorades que perpetuen aquestes xifres", ha dit la sociòloga experta en riscos laborals de la UAB Clara Llorens.

"Aprofito l'avinentesa que som aquí per subscriure la necessitat d'apujar l'SMI", ha dit Sordo, en un moment en què la ministra d'Economia espanyola, Nadia Calviño (PSOE), ha refredat la possibilitat d'augmentar-lo com a mínim fins després de l'estiu. Enguany l'enquesta també ha preguntat sobre la salut mental. En aquest cas els autors destaquen que la població jove d'entre 16 i 34 anys en surt "especialment perjudicada". Un 70% d'aquests assalariats reconeixen que la seva salut mental està en risc per culpa de la feina.

Si bé el segon any de pandèmia ja no obliga els treballadors a readaptar-se a canvis laborals bruscos com els viscuts amb el confinament domiciliar i algunes persones han pogut tornar a una certa normalitat –l'enquesta destaca que al 2021 el teletreball ha caigut a la meitat–, "l'alta tensió" i la inseguretat continuen afectant la meitat dels assalariats, uns valors que s'han duplicat des del 2016. Això vol dir que la meitat dels treballadors consideren que tenen més feina de la que poden assumir durant la jornada laboral o que se senten "molt controlats" pels superiors.

Més mesures contra el covid

Entre les millores, l'enquesta destaca que les empreses hagin adoptat més mesures de protecció del covid per als treballadors, segons manifesten els entrevistats (62,8%). La millora s'ha viscut sobretot entre els professionals sanitaris, però continuen sent "insuficients" entre els cambrers, els treballadors del transport públic i els de la construcció.

stats