El Sabadell fa el gran salt a l’estranger comprant el TSB
L’entitat vallesana llança una ampliació de capital de 1.600 M€ per pagar l’operació sense perdre solvència
BarcelonaEl pla estratègic del Banc Sabadell fins al 2016 tenia tres potes: transformació, rendibilitat i posar les bases de la internacionalització. I no es modificarà, però el pla s’haurà de revisar, perquè l’última pota s’ha accelerat. El Banc Sabadell va anunciar ahir una opa o oferta pública d’adquisició pel 100% del banc TSB, el setè banc del Regne Unit. Una operació que, si és acceptada al 100%, suposarà un pagament d’uns 2.350 milions d’euros. L’adquisició té el suport dels consells d’administració del Sabadell i del TSB i, si acaba bé, com es preveu, suposarà al banc que presideix Josep Oliu passar de tenir un 5% dels actius a l’estranger a un 22%.
El Sabadell té a favor la seva llarga trajectòria comprant i integrant entitats. Però, després de la crisi financera, no vol patir amb l’operació i per poder fer front a la compra sense perdre solvència el banc català farà, paral·lelament, una ampliació de capital de 1.600 milions d’euros. Com que la compra del TSB serà en metàl·lic, un terç es pagarà amb recursos propis del banc i dos terços amb l’ampliació, cosa que permetrà no perdre ràtio de capital. Actualment el Sabadell té la segona millor ràtio de recursos propis de la banca espanyola amb un 11,5%, i després de la compra i l’ampliació de capital la millorarà una dècima.
El conseller delegat del Sabadell, Jaume Guardiola, va dir ahir que esperen tancar definitivament l’operació -que requereix l’aprovació del supervisor britànic i de la direcció general de Competència de la Comissió Europea- després de l’estiu. Guardiola va assegurar que aportarà valor aquest any mateix, però serà a partir de l’any 2018 quan realment es notarà exponencialment en els resultats i el benefici per acció.
El dubte dels primers accionistes
Guardiola no va aclarir si el nucli dur d’accionistes del Sabadell aniran a l’ampliació de capital. La crisi ha sigut dura per a alguns d’aquests accionistes, que han vist com la seva inversió perdia valor. Per això, el conseller delegat del Sabadell es va esforçar a remarcar que les últimes ampliacions han sigut rendibles, gairebé un 35% la del 2012 i més d’un 46% la del 2013.
Les claus de l’operació són en gran part en el potencial de creixement del TSB, un banc amb dos segles d’història però que va quedar engolit per Lloyds. Quan aquest últim va ser rescatat amb diner públic se’l va obligar a segregar el TSB. Ara Lloyds en té el 50% però l’havia de vendre abans d’acabar l’any. I el Sabadell hi ha vist l’oportunitat, una oportunitat que encaixa bé perquè d’aquesta manera el Sabadell és en tres dels estats amb més creixement econòmic: Espanya, els Estats Units i el Regne Unit. A més, la banca britànica és la que dóna més rendibilitat del món, amb un 14,8%. La compra del TSB podria ser només un primer pas perquè, com diu Jaume Guardiola, amb l’obligació de segregar bancs imposada pels rescats, hi ha més casos com el TSB i la banca britànica està poc consolidada. “Hi ha espai per fer operacions”, conclou.
Una altra clau és la capacitat tecnològica del Sabadell. Quan un banc en compra un altre s’aconsegueixen sinergies de costos molt importants, que eleven la rendibilitat, però normalment a base de reduir sucursals i escapçar plantilla. En aquest cas no està previst. Les sinergies vindran de la tecnologia, segons va explicar el director general del Sabadell, Miquel Montes.
Sinergies tecnològiques
El TSB treballa fins ara amb la plataforma tecnològica del Lloyds. Migrar a la plataforma del Sabadell comportarà un estalvi de costos de 160 milions de lliures (220 milions d’euros) anuals. A més, si la migració es fa abans de la fi del 2016, Lloyds haurà de pagar 450 milions de lliures (621 milions d’euros) al TSB. Per això en el canvi tecnològic hi participaran més de 1.000 persones. Sabadell mantindrà el nom de TSB perquè és una marca consolidada al Regne Unit, amb 200 anys d’història. Guardiola feia broma ahir dient que les lletres es podran interpretar com The Sabadell Bank. Malgrat tot, el creixement al Regne Unit no comporta renúncies: el Sabadell espera tenir fitxa bancària a Mèxic a finals d’any i començarà a operar amb empreses per fer el salt als clients particulars l’any que ve.
El Santander presenta oferta per Novo Banco
El Banco Santander va presentar ahir al vespre la primera oferta no vinculant per adquirir Novo Banco, la tercera entitat financera més gran de Portugal, resultant del col·lapse de Banco Espírito Santo. El banc presidit per Ana Botín ja controla el Santander Totta, el cinquè banc més gran de Portugal.
A la mitjanit s’acabava el termini per presentar les ofertes per Novo Banco, i estava previst que el BPI, que té com a primer accionista CaixaBank, presentés també la seva oferta. No obstant, es tracta encara d’ofertes no vinculants per aconseguir el control del banc lusità. El Banc de Portugal va donar de termini fins a la passada mitjanit perquè la quinzena d’entitats que aspiren a la compra es pronunciessin sobre l’operació. L’autoritat bancària de Portugal espera aconseguir la major part dels 4.900 milions d’euros que es van invertir en la recapitalització de Novo Banco.
En la primera selecció d’aspirants, a més del Santander, també hi figuraven el Banco Popular i el BBVA. Aquesta última entitat, però, hauria decidit retirar-se de la subhasta. En la llista d’aspirants també hi havia, a banda del Santander i BPI, Bank of China, Fosun, Angbang Insurance Group i el fons nord-americà Apollo.