El Sabadell triplica guanys i avisa amb gravar els dipòsits

El banc català oblida la crisi de TSB i eleva el benefici a 783 M€ per la caiguda de provisions

Jaume Guardiola durant la compareixença d’ahir.
Albert Martín
25/10/2019
2 min

Barcelona“L’accident de la migració”. Així es va referir ahir Jaume Guardiola a la catastròfica unificació de plataformes informàtiques que el Banc Sabadell va portar a terme l’any 2018 al TSB, el seu banc al Regne Unit. El conseller delegat es referia així a uns fets que van complicar l’operativa als clients britànics durant uns dies però que van castigar els seus comptes durant tot l’any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però el conseller delegat de l’entitat catalana amb seu a Alacant constatava ahir que aquesta etapa queda enrere: el Sabadell ha guanyat fins al setembre 783 milions d’euros, el triple que ara fa un any (quan va guanyar 248 milions). Tot i que Guardiola va evitar el triomfalisme -les dificultats del banc a borsa no permeten massa alegries-, sí que va dir que l’actual està sent “un any normal de lliurament de bons resultats”.

Els resultats del banc acrediten que els ingressos del negoci bancari, que inclou el marge d’interessos i les comissions netes, van experimentar una lleu millora de l’1,6%, fins als 3.721 milions. Lògicament, no és això el que explica aquest gran salt en els guanys del banc, sinó les provisions per cobrir pèrdues esperades, que han passat de 1.081 milions d’euros a aquestes alçades del 2018 a 568 milions ara. Això ha estat possible per la reducció de problemes operatius i per la forta reducció en les carteres de fallits que va portar a terme l’entitat l’any passat.

Tancament d’oficines

L’entitat que presideix Josep Oliu, però, segueix pensant en reduir costos en un context molt advers pels tipus d’interès negatius, i per això va anunciar que tancarà 200 oficines al llarg del 2020 al conjunt d’Espanya, tot i que Guardiola va assegurar que la mesura no comportarà cap ERO i que les sortides seran només per la via de jubilacions.

No és l’única mesura que estudia el banc de cara al seu futur immediat. El conseller delegat de la segona entitat catalana va admetre també que estudien aplicar als clients una comissió pels seus dipòsits per compensar l’impacte que els bancs pateixen per les polítiques que aplica el Banc Central Europeu. “Cal anar pensant en carregar comissions als clients”, va dir. “El que marcarà el ritme és el que faci la competència”, afegia. Guardiola va tenir temps de descartar una fusió amb Bankia que moltes veus del sector veuen probable. “Les fusions poden tenir sentit, però el nostre focus no està aquí, està en la generació de resultats”.

stats