REESTRUCTURACIÓ FINANCERA

El Sabadell plantarà cara al Santander per CatalunyaCaixa

El Banc Sabadell no ha tancat el capítol d'adquisicions. Tot i que ja es donava gairebé per descomptat que el Santander es quedaria CatalunyaCaixa, l'entitat vallesana presentarà una oferta competitiva.

ENCARA EN VOL MÉS 
 Josep Oliu, president del Sabadell, s'ha especialitzat en la integració d'entitats financeres i no vol deixar passar les últimes opcions que ofereix la reestructuració  del sector. El Santander, però, és el favorit per quedar-se CatalunyaCaixa.
Toni Garganté
23/12/2012
3 min

BARCELONAAl Banc d'Espanya se li ha girat feina en la pròxima privatització de CatalunyaCaixa. La subhasta encara no ha començat, però les entitats interessades ja han pres posicions. Ja semblava que el Santander seria el cavall guanyador, però ara li ha sortit la competència del Sabadell, l'entitat del sistema financer espanyol que ha apostat de manera més decidida per créixer a través de compres. Fonts financeres han confirmat que el banc que presideix Josep Oliu apostarà fort per quedar-se CatalunyaCaixa i acostar-se així al líder català, CaixaBank.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És evident que aquesta operació la veuria més bé la Generalitat, ja que els centres de decisió es mantindrien a Catalunya. A més, sembla clar que l'ajust en la reducció d'oficines i en plantilla seria més sever que si l'entitat que presideix Adolf Todó passés al Santander. Però no resulta ben bé així. Brussel·les ja ha exigit que les entitats nacionalitzades redueixin la seva dimensió obligatòriament. En el cas de CatalunyaCaixa, serà el nou propietari qui decidirà la política comercial.

L'entitat resultant de la fusió de les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa és la segona en quota, amb un 17% del mercat català d'oficines bancàries, però a mig camí de distància del gegant CaixaBank, que manté un liderat incontestable amb el 33% (sense comptar el que heretarà de Banc de València). El tercer és el BBVA, que ha arribat al 17% amb Unnim. En quart lloc ja trobem Banc Sabadell, que amb la Caixa Penedès se situa amb una quota del 12%. Bankia és la cinquena entitat (8% del mercat, fruit de la compra fa anys de Banca Jover i de la incorporació més recent de Caixa Laietana), exactament el mateix percentatge del Santander, que no ha fet adquisicions a Catalunya en els últims temps. Després ja apareixen Banco Popular i Banesto, amb quotes del 6% i el 4%, respectivament. El procés de reestructuració del Santander amb Banesto i Banif farà augmentar el pes del grup a Catalunya, que de manera agregada pujarà fins al 12%. Això significa que se situarà just per darrere del Sabadell, però amb el mateix percentatge en quota d'oficines. Així doncs, l'ajust que hauran de fer els dos principals candidats serà semblant.

Interès creixent

L'interès del Sabadell per CatalunyaCaixa semblava que es difuminava fa dos mesos, quan va firmar un preacord amb BMN per quedar-se la xarxa de Caixa Penedès a Catalunya i Aragó. Amb l'acord, tancat el 18 de desembre, el Sabadell incorpora 462 sucursals, 2.000 empleats i, el que és més important, el negoci de 900.000 clients amb uns dipòsits de 7.900 milions.

El Sabadell s'havia especialitzat en el negoci d'empreses, on la xarxa no ha de ser tan capil·lar com en banca minorista. Però ara l'objectiu del Sabadell és augmentar el pes en aquest últim segment. L'entitat creia que la Penedès li aportarà una xarxa ja consolidada i el conseller delegat, Jaume Guardiola, havia admès que el seu interès per seguir creixent a Catalunya ja era molt limitat, una opinió que va refermar dimarts. "Estarem atents a les oportunitats que es puguin presentar en altres mercats", va assegurar Guardiola davant de 400 directius del banc.

Però fonts del sector van indicar que Josep Oliu no vol desaprofitar les últimes opcions que ofereix la reestructuració del sistema financer espanyol. En menys d'un any, el Banc Sabadell ha absorbit la CAM, una entitat també propietat de l'Estat, que va comptar amb uns elevats esquemes de protecció d'actius. Això significa que una hipotètica adjudicació de CatalunyaCaixa tindria un cost molt limitat en capital i consolidaria definitivament el grup vallesà en banca minorista.

Amb tot això, el Santander del totpoderós Emilio Botín continua sent el favorit perquè encara no ha participat en cap operació enmig d'aquesta reordenació del sector. L'absorció del Banesto, fins ara filial seva, va en aquest sentit. D'una banda, participa en la reducció d'entitats reordenant el seu propi grup i, de l'altra, neteja el nombre de marques comercials a Catalunya. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha repetit que CatalunyaCaixa és una marca amb molt valor. Per això Botín ha decidit actuar a Catalunya amb la marca Santander. Qui sap si d'aquí uns mesos ho farà també amb la de CatalunyaCaixa.

stats