Economia15/02/2021

La ciutat de Sabadell perd 18 oficines bancàries en un any

Els veïns de la ciutat protesten contra el tancament de sucursals després que des del 2020 n’hagi tancat una de cada quatre

Jordi Ribalaygue
i Jordi Ribalaygue

SabadellEl Jacinto i la Carmen són matrimoni i viuen a Can Deu, als afores de Sabadell. Els amoïna el tancament recent de la sucursal del BBVA al barri, que s’ha quedat des del cap de setmana passat sense cap caixer i sense l’única oficina bancària d’una zona amb prop de 4.000 habitants. L’entitat va clausurar també dos establiments més el 14 de febrer al centre de la capital vallesana, on ja va prescindir de quatre locals entre el març i el setembre de l’any passat.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Als clients del BBVA a Can Deu no els queda altra opció que desplaçar-se a més d’un quilòmetre i mig per fer gestions. Traslladar-s’hi és un inconvenient per al Jacinto, que s’està quedant cec, i per a la Carmen, aferrada a un carro per caminar. “¿Haurem d’estar-nos tres hores per treure diners del caixer? On ens envien es formen unes cues tremendes”, lamenta ell. “A més, estem sols i jo no puc estar-me gaire estona dreta fent cua”, lamenta ella.

Cargando
No hay anuncios

El cas reflecteix una tendència generalitzada que s’arrossega des de l’anterior crisi econòmica i impulsada per les fusions bancàries de l’última dècada. En els primers nou mesos del 2020, es van perdre 212 oficines a Catalunya. Sabadell va perdre 15 oficines l’any passat i amb les tres d’ara ha passat de 79 oficines a només 61. A la ciutat ja se n’han clausurat 85 més des de l’any 2011.

La Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell ha convocat dues concentracions en les últimes setmanes i recull signatures per evitar que la xarxa d’oficines es contregui encara més. Alhora, s’ha queixat al Síndic de Greuges i a l’Ajuntament. Denuncia que “el tancament massiu” d’establiments bancaris “contravé les directrius sanitàries, que incideixen en evitar la mobilitat i limitar les concentracions de persones” per prevenir el covid. A més, l’entitat sosté que “es menysprea la gent gran” reduint el servei i els exposa a ser víctimes de furts.

Cargando
No hay anuncios

“Hi ha persones grans que treuen 200 o 300 euros per passar el mes quan cobren la pensió. Aquí ja ha passat que els robin, però quan se sàpiga que van lluny i que en tornen amb molts diners, seran carn de canó”, tem Juan Juárez, president de l’Associació de Veïns de Can Deu, on unes 200 persones es van manifestar a finals de gener per rebutjar que es tregui la sucursal del barri.

“És un risc haver d’anar tan lluny. La majoria som gent gran”, comenta Maria Elena Morandeira, pensionista. “Vaig coix i no hi puc anar. En comptes de retirar 300 o 400 euros, com feia fins ara, li hauré de dir a la meva filla que em tregui 1.000 euros de cop”, rumia Pere Martín, de 85 anys. “Depenem dels fills, però no poden estar per romanços. Ens prenen un servei que fa gairebé 50 anys que tenim al barri i s’obliden d’una generació que utilitza efectiu i no tecnologies”, protesta Amelia Gómez.

Cargando
No hay anuncios

El BBVA defensa el seu servei

Fins fa uns anys es comptaven fins a tres sucursals del BBVA en algun dels set barris del nord de Sabadell, en part hereves de l’extinta Caixa Sabadell, que va passar a Unnim i després al banc blau. Ara el servei se centralitza en una de sola. El govern municipal del PSC i Podem va demanar al BBVA que reconsiderés desfer-se de locals. El banc defensa que els clients hi surten guanyant perquè els assignen establiments amb més gestors, més especialitzats i amb capacitat de fer tràmits a distància.