El Sabadell vol créixer al bressol de les finances
L’entitat vallesana redobla els seus plans de sortir a l’exterior i ofereix 2.380 milions pel britànic TSB
BarcelonaEl 29 de gener passat el president del Sabadell, Josep Oliu, compareixia en públic per fer oficials els resultats del 2014. I, durant el torn de preguntes, va admetre que en l’últim pla estratègic de l’entitat havien inclòs el terme internacionalització a la lleugera. “Ho vam posar perquè calia posar alguna cosa”, va dir. Després dels riures preceptius, Oliu es va posar seriós i va dir com s’imaginava el Sabadell del futur: “Volem un banc més diversificat i més internacionalitzat”.
Un mes i mig després d’aquelles paraules, ha quedat clar que el Sabadell no parlava d’internacionalitzar-se només per parlar-ne. L’entitat vallesana ha llançat una oferta “preliminar” per adquirir la totalitat del TSB, el setè banc del Regne Unit, pel qual ofereix de moment uns 2.350 milions d’euros (4,80 euros per acció). L’entitat britànica va confirmar ahir a la Borsa de Londres que té aquesta proposta sobre la taula, que el Sabadell haurà de confirmar abans del 7 d’abril.
El consell d’administració de TSB té inicialment la intenció de recomanar als accionistes que acceptin l’oferta a aquest preu si s’acabés formalitzant, perquè entén que és superior al valor que tenien els títols de TSB quan van començar a cotitzar a la Borsa de Londres, fa menys d’un any, quan era de 260 penics, un 30% menys del que ara oferiria el Sabadell. El banc britànic, participat en un 50% per Lloyds Banking Group, ha aclarit que aquesta llum verda estaria subjecta a arribar a un acord sobre els “termes i condicions” de l’oferta.
TSB és un banc minorista que treballa principalment amb particulars i pimes i té una plantilla de 8.600 treballadors, una xarxa de 631 sucursals, 4,5 milions de clients i 30.000 milions en actius. Per comparar, l’entitat britànica té la meitat de treballadors que Bankia, els seus actius són aproximadament la meitat dels de CatalunyaCaixa i els seus clients són inferiors en un milió i mig als sis milions que té el mateix Sabadell. Pel que fa a oficines, en té un 50% més de les que el Santander té a Catalunya.
L’aposta del Sabadell no passa per les sinergies, com és habitual en aquest tipus d’operacions. En aquest cas, es vol beneficiar del bon context econòmic del Regne Unit (sempre per sobre de la zona euro pel que fa a creixement del PIB) i aportar la seva cartera de productes i experiència pel que fa a venda d’assegurances i petites i mitjanes empreses. La jugada, segons fonts del sector, és “repetir el que han fet amb la CAM”. Amb una diferència important: en aquest cas, no es tracta d’una entitat en risc de fallida. TSB té una ràtio de capital propi de gairebé el 20%. “El Sabadell creu que l’actual dinàmica de la indústria bancària i el mitjà macroeconòmic fa que el Regne Unit sigui un mercat atractiu per a la futura inversió”, explicava ahir en un comunicat TSB. De fet, aquesta compra permetria al Sabadell fer un gir en la seva estratègia d’internacionalització, fins ara molt focalitzada als Estats Units, i convertir-se en uns dels principals operadors financers del Regne Unit.
Present a Londres des del 1978, el banc català va arribar a una de les principals places financeres del món (i la primera europea) de bracet de Lloyds, que és encara accionista del 50% de TSB i que estaven obligats a vendre’s per atendre les seves obligacions amb l’estat britànic, que va recapitalitzar l’entitat coincidint amb la crisi.
Les relacions entre Oliu i el primer executiu del banc britànic, António Horta Osório, són molt fluides després que l’entitat vallesana ja adquirís la filial espanyola de Lloyds. I el banc britànic, al seu torn, és un dels accionistes institucionals de referència al Sabadell, en què manté una participació pròxima al 2% de les accions.
Durant la jornada borsària d’ahir, els mercats van respondre a l’anunci de l’interès del Sabadell de manera desigual: les accions del banc català van caure un 6,5%, mentre que les de l’entitat britànica, que cotitza en l’índex secundari FTSE-250, van disparar-se un 23%, fins als 326 penics. En el sector regnava ahir un cert convenciment sobre el fet que l’operació s’acabarà tancant i TSB quedarà integrat al Sabadell.
L’intent confirma l’ambició que en els últims temps han mostrat les dues grans entitats financeres catalanes. Mentre que el Sabadell ha adquirit la CAM, Lloyds a Espanya, Banco Gallego i el negoci de Caixa Penedès a Catalunya i l’Aragó, la primera entitat catalana, CaixaBank, ha adquirit des de l’inici de la crisi Caixa Girona, Bankpime, el Banc de València, Banca Cívica i Barclays. A això s’uneix l’opa sobre BPI a Portugal, que podria precedir un assalt sobre Novo Banco al mateix país.
El Sabadell, que va obtenir un benefici de 371 milions l’any passat, va ser el banc que més va créixer en aquest apartat d’entre les cinc grans entitats, amb un enlairament de més del 50% respecte als resultats del 2013. Part d’aquests bons resultats provenia de les entitats recentment comprades, i d’aquí que Oliu se’n felicités públicament: “Els bancs incorporats al nostre perímetre comencen a funcionar”. Això i la millora de les perspectives macroeconòmiques expliquen l’intent del Sabadell d’arribar a la City.
L’aposta per Eldorado continua vigent
El Banc Sabadell va iniciar l’any passat les seves operacions en el camp de la banca d’empresa a Mèxic mitjançant la filial Sabadell Capital, dirigida al finançament especialitzat de projectes en el sector de l’energia i d’infraestructures i també en d’altres com el turisme, el comerç exterior i l’administració pública.
L’objectiu de l’entitat catalana era aconseguir una inversió de 1.500 milions d’euros de cara al 2016 en un moviment que Jaume Guardiola, conseller delegat del banc, va qualificar d’“estratègic”. En efecte, el Sabadell vol apostar per un continent que ha contribuït molt al creixement dels grans gegants espanyols com el Santander i el BBVA. Per aquesta raó l’any passat ja va anunciar que durant el 2015 obriria oficines de representació a Colòmbia i el Perú. A més, els plans de l’entitat vallesana passaven per començar a fer banca minorista a Mèxic durant el segon semestre del 2017.
“El banc està molt focalitzat en el creixement orgànic a Amèrica i estem oberts a noves oportunitats que poden sorgir en aquell mercat”, va manifestar Guardiola el mes de desembre passat.