Banca

Demolidora resposta del Sabadell a l'opa del BBVA amb rècord històric de resultats

L'entitat catalana guanya quasi 800 milions en el primer semestre, un 40% més, i trenca la barrera dels dos euros l'acció

2 min
Oficines del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès. 


BarcelonaLa llei d'opes estableix que una empresa que és objecte d'una opa té molt limitades les accions que pot portar a terme per convèncer els seus accionistes de no vendre al comprador. Una de les coses que sí que estan permeses és intentar gestionar el negoci ordinari el millor possible per carregar-se d'arguments davant els inversors, i això és el que ha fet el Banc Sabadell en aquest segon trimestre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El banc català amb seu a Alacant ha anunciat aquest dimarts un rècord històric de guanys en el segon trimestre fins assolir els 791 milions d'euros de beneficis en sis mesos. En tot el 2022, en va guanyar 859, 68 més. La contundent resposta de l'entitat vallesana no acaba aquí: el Sabadell ha anunciat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV, el regulador borsari) que pagarà fins a 2.900 milions d'euros als seus accionistes en dos anys. La xifra supera la política de dividends dels darrers temps (triplica la tònica habitual) i també deixa enrere els 2.400 milions d'euros que va prometre el Sabadell quan va conèixer l'interès del BBVA, el passat mes de maig. Aquesta alta retribució vol servir per convèncer els accionistes a confiar en el projecte actual del banc presidit per Josep Oliu, especialment en un moment en què el BBVA de Carlos Torres encara no ha aclarit quin seria el seu propi pla de dividends. El mercat creu que el BBVA, amb la seva projecció actual de resultats, no pot assolir aquestes xifres.

La conseqüència més immediata de tot plegat és que el banc català, que ha pujat de preu a la borsa sensiblement des que el BBVA va llançar la seva ofensiva, pujava lleugerament un 0,5%. Però aquest 0,5% era suficient perquè l'acció pugés als 2 euros per títol; uns nivells que l'entitat no havia assolit des de l'any 2015. Cal recordar que el BBVA ofereix 2,26 euros per acció als accionistes del Sabadell en intercanvi d'accions, no en efectiu; si l'acció està a dos euros, la millora suposa un 13% de valor que el preu actual. Experts del sector coincideixen que aquesta és una oferta no excessivament atractiva.

La millora de resultats del banc ve de la mà d'una millora de la seva rendibilitat fins al 13,1%, amb un marge d’interessos (la principal font d'ingressos dels bancs) que ha pujat un 9,8% fins als 2.493 milions i les comissions han caigut un 3,3% fins als 674 milions, situant així els ingressos del negoci bancari en un total de 3.168 milions, un 6,8% més respecte a l'any passat.

Aquest migdia des de Sant Cugat el conseller delegat del banc català, César González-Bueno, atendrà els mitjans per detallar els resultats dels primers sis mesos de l'any.

Estem treballant per ampliar aquesta informació

stats