L'assalt del BBVA al Sabadell

Demolidora resposta del Sabadell a l'opa del BBVA amb rècord històric de resultats

L'entitat catalana guanya quasi 800 milions en el primer semestre, un 40% més, i trenca la barrera dels dos euros l'acció

BarcelonaLa llei d'opes estableix que una empresa que és objecte d'una opa té molt limitades les accions que pot portar a terme per convèncer els seus accionistes de no vendre al comprador. Una de les coses que sí que estan permeses és intentar gestionar el negoci ordinari el millor possible per carregar-se d'arguments davant els inversors, i això és el que ha fet el Banc Sabadell en aquest segon trimestre.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El banc català amb seu a Alacant ha anunciat aquest dimarts un rècord històric de guanys en el segon trimestre fins a assolir els 791 milions d'euros de beneficis durant els primers sis mesos de l'any. En tot el 2022 en va guanyar 859, només 68 milions més. La millora interanual de beneficis és del 40% respecte al primer semestre del 2023, amb el mèrit afegit que aquell any va ser el millor que ha viscut mai en termes de guanys l'entitat catalana.

Cargando
No hay anuncios

La contundent resposta de l'entitat vallesana no acaba aquí: el Sabadell ha anunciat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV, el regulador borsari espanyol) que pagarà fins a 2.900 milions d'euros als seus accionistes en dos anys. La xifra supera la política de dividends dels últims temps (triplica la tònica habitual) i també deixa enrere els 2.400 milions d'euros que va prometre el Sabadell quan va conèixer l'interès del BBVA al mes de maig. Aquesta alta retribució vol servir per convèncer els accionistes de confiar en el projecte actual del banc presidit per Josep Oliu, especialment en un moment en què el BBVA de Carlos Torres encara no ha aclarit quin seria el seu propi pla de dividends. El mercat creu que el BBVA, amb la seva projecció actual de resultats, no pot assolir aquestes xifres.

Cargando
No hay anuncios

La conseqüència més immediata de tot plegat és que el banc català, que ha pujat de preu a la borsa sensiblement des que el BBVA va llançar la seva ofensiva, s'elevava un 2% al tancament de la jornada. Aquest 2% era suficient perquè l'acció pugés als 2,04 euros per títol, uns nivells que l'entitat no havia assolit des de l'any 2015. Cal recordar que el BBVA ofereix 2,26 euros per acció als accionistes del Sabadell en intercanvi d'accions, no en efectiu. Si l'acció està a dos euros, la millora suposa un 9,7% del valor del preu actual. Experts del sector coincideixen que aquesta és una oferta no excessivament atractiva.

La millora de resultats del banc ve de la mà d'una millora de la seva rendibilitat fins al 13,1%, amb un marge d’interessos (la principal font d'ingressos dels bancs) que ha pujat un 9,8%, fins als 2.493 milions. Les comissions, en canvi, han caigut un 3,3%, fins als 674 milions, cosa que ha situat els ingressos del negoci bancari en un total de 3.168 milions, un 6,8% més respecte a l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

El conseller delegat del banc, César González-Bueno, ha presentat els resultats des de la seu corporativa de l'entitat a Sant Cugat del Vallès i ha llançat el missatge que, malgrat la millora, la rendibilitat "no ha tocat sostre". El banc ho justifica per la millora que espera al TSB, la seva filial britànica, que ha tingut fins ara un rendiment discret, però hauria de disparar la rendibilitat en els pròxims mesos, per la millora de la demanda de crèdit i també perquè la baixada dels tipus d'interès està sent més lenta del que preveien inicialment. "Els tipus no han arribat al seu pic i el 2025 tindrem un marge d'interessos millor que el 2024", ha assegurat el director financer del banc, Leopoldo Alvear. González-Bueno ha afegit, en aquest respecte, que els clients, "per simpatia al banc", estan mirant de donar "un cop de mà" i ha afegit que el banc està "en un moment màgic" també per "l'entusiasme" de la plantilla.

Dos factors expliquen aquesta situació de rendibilitat rècord que viu el Sabadell. D'una banda, el negoci d'empreses, la "joia de la corona", en paraules del conseller delegat, està disparat, amb una millora interanual del 35% i intertrimestral del 23%. González-Bueno ho ha explicat pel fet que les empreses tenen marge per endeutar-se: "El palanquejament de les empreses ha passat del 141% al 82% entre el 2010 i el 2023", ha explicat. D'altra banda, el préstec hipotecari comença a remuntar i, malgrat que cau un 2,2% interanual, en el segon trimestre d'aquest any ja creixia un 0,8% respecte al primer trimestre. "És un banc simple, amb rendibilitat creixent, perfil baix de risc i alta capacitat de generació de valor", ha resumit el conseller delegat del banc. "Hi ha una millora de previsions gairebé en totes les línies", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Silenci respecte a l'opa

El torn de preguntes ha vingut marcat per la decisió de González-Bueno de no respondre a preguntes relacionades amb l'opa. Amb tot, el directiu sí que ha dit que "tots els processos d'adquisició són lícits i que la gent intenta comprar allò que creu que està infravalorat", apuntant que "el banc continua sent barat perquè continua una tendència de millora de resultats".

Cargando
No hay anuncios

També ha afirmat que "el banc està preparat per créixer" i en aquest sentit ha apuntat que aquest any l'entitat ha contractat 150 empleats. Respecte a un possible retorn de la seu social a Catalunya, González-Bueno ha explicat que no hi ha novetats al respecte. Les seves paraules han contrastat amb les que deia a principis de febrer, quan va afirmar que hi havia hagut "moltes converses" però que no era "el moment processal" de parlar-ne.