Banca

El Sabadell trenca en nou mesos el seu rècord històric de beneficis

L'entitat catalana amb seu a Alacant obté un benefici de 1.028 milions fins al setembre

MADRIDCares de satisfacció aquest dijous al Banc Sabadell i també a la borsa, on a primera hora les accions de l'entitat s'han disparat gairebé un 5%, tot i que després s'han moderat. L'any 2006 era fins ara un exercici de referència per a l'entitat catalana. Aleshores, el banc va guanyar 908,4 milions d'euros. L'any passat es va quedar a les portes d'assolir aquell rècord de beneficis (859 milions). Ara, i en només nou mesos d'aquest 2023, ho ha aconseguit. Ha obtingut un benefici de 1.028 milions d'euros i ha registrat un nou rècord històric.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Els resultats són sòlids i ens permetran millorar els objectius", concloïa el conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, en roda de premsa aquest dijous. L'entitat no descarta superar la barrera dels 1.300 milions aquest any. "Les matemàtiques diuen que anirà per aquí", ha dit el responsable financer del banc, Leopoldo Alvear, que ha anticipat que "els beneficis nets continuaran millorant l'any vinent".

Cargando
No hay anuncios

Els resultats d'aquest dijous no només són un 45% més elevats que en el mateix període del 2022, sinó que suposen traspassar per primer cop la barrera dels 1.000 milions d'euros. Això li permetrà incrementar el seu dividend a compte dels resultats del 2023 fins als 0,03 euros bruts per acció. Un import que abonarà als seus accionistes el 29 de desembre.

Pujada de tipus

La bona marxa de l'entitat que presideix Josep Oliu arriba amb el bon moment que viu el sector gràcies a les pujades dels tipus d'interès dels bancs centrals arreu del món, que han permès a les entitats millorar els marges. L'increment de la inflació ha obligat els reguladors monetaris a encarir el preu del diner després de diversos anys amb els tipus a mínims històrics, del 0% en el cas de la zona euro. En el cas del Banc Central Europeu, aquest dijous ha estat el primer cop després de deu pujades que ha decidit donar un respir i no tocar-los.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, el resultat de l'entitat es basa en el creixement del marge d'interessos, impulsat per la pujada de tipus. El Sabadell destaca que el marge recurrent –resultat de sumar el marge d'interessos i les comissions i restar els costos– es va incrementar un 38,8% en comparació amb el mateix període del 2022, fins als 2.328 milions d'euros. Pel que fa als ingressos del negoci bancari (marge d'interessos més comissions netes), fins al setembre l'entitat ha assolit 4.559 milions d'euros, un 18,7% més en comparació amb els tres primers trimestres del 2022, mentre que el marge d'interessos (els ingressos que obté per la concessió de crèdit) va créixer un 29,0%, fins a situar-se en 3.512 milions.

Per contra, els ingressos per les comissions netes van baixar un 6,3% en els nou primers mesos de l'any, fins als 1.047 milions d'euros, fruit de la política que està aplicant l'entitat de rebaixa de les comissions. Quan els tipus estaven al 0% va optar per incrementar-les per recuperar el que no es guanyava per la via dels interessos. "Ara les podem reduir", ha dit Alvear.

Cargando
No hay anuncios

Rendibilitat de l'11,6%

Amb tot, l'entitat d'origen vallesà ja ha superat els objectius de rendibilitat que es va marcar de cara a l'exercici d'aquest 2023, cosa que mostra el bon moment que viu. El retorn sobre capital tangible (ROTE) ha assolit l'11,6% i s'ha situat per sobre de l'objectiu del 10,5% que es va marcar. El banc confia tancar l'any amb un ROTE de l'11,5%.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que la rendibilitat és positiva si es té en compte que durant anys la banca espanyola ha somiat en assolir un ROTE del 10%, el Sabadell es manté prudent al respecte: "El cost de capital continua sent elevat per les incerteses i, per tant, no, no hem assolit la rendibilitat que els accionistes consideren suficient", ha dit Gónzalez-Bueno. Fruit d'aquesta valoració, el conseller delegat ha expressat que "no són beneficis que es puguin considerar excessius perquè encara no remuneren el cost de capital".

Cargando
No hay anuncios

"Mantenir el perímetre"

Tal com va explicar l'ARA, el Banc Sabadell torna a estar en situació d’explorar compres i la que apareix en més travesses és la de l’entitat andalusa Unicaja. Tanmateix, aquest dijous el conseller delegat del banc ha negat cap moviment: "No tenim intenció de fer compres ni vendes ni aquí [a Espanya] ni fora", ha dit en roda de premsa. González-Bueno ha tornat a dir que el Sabadell està "molt satisfet" amb el seu perímetre actual. A González-Bueno fins i tot se li ha preguntat si hi havia hagut contactes amb aquesta entitat: "No està damunt la taula", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'impost a la banca, ha preferit no pronunciar-se. Tampoc sobre la idea que acabi sent permanent, tal com planteja l'acord entre PSOE i Sumar: "Està tot dit. El nostre punt de vista segueix sent el mateix", ha dit el conseller delegat.

Beneficis de TSB

Des de fa temps, TSB, la filial britànica del Banc Sabadell, ha deixat de suposar un llast per als resultats del banc. En aquest sentit, l'entitat anglesa ha mantingut el ritme i ha tancat el tercer trimestre amb un benefici de 152 milions de lliures, un 48% més que en els nou primers mesos del 2022. La contribució als comptes del Sabadell puja a 161 milions.

Cargando
No hay anuncios