El Sabadell adquireix el 25% de dos projectes d’energia renovable
Els futurs parcs se situaran entre Duesaigües i Riudecols i as Mercadal
BarcelonaLa divisió inversora d'energies renovables del Banc Sabadell, Sinia Renovables, ha adquirit el 25% d'Esbrug Lo Vedat del Pany. Segons ha pogut saber l'ARA, l'entitat catalana ha entrat al capital d'aquesta companyia, que espera poder començar a construir un parc eòlic a finals d'any entre Duesaigües i Riudecols (Baix Camp).
El parc, gràcies als seus quatre aerogeneradors, serà capaç de generar 19,8 megawatts (MW) de potència i tindrà una línia de 220 metres i 110 kilowatts per transportar l'energia fins a la SET, la instal·lació elèctrica que transformarà el voltatge del corrent elèctric. Abans d'aquesta operació, el Sabadell ja havia treballat amb els promotors del projecte al finançar-los altres explotacions com la del Coll dels Feixos, que genera 7,92 MW, i la de Mas de la Potra (2,6 MW).
Per altra banda, Sinia també ha comprat el 25% del capital de la societat Energías Renovables WTF Comercio Internacional, de dos empresaris madrilenys que havien estat a ACS i Iberdrola. A més, l'entitat ha concedit el finançament necessari per tal de construir dos parcs fotovoltaics al municipi menorquí des Mercadal. La divisió de renovables del Sabadell ha estructurat el finançament mitjançant un préstec a un tipus del 5,75% que compta amb el suport d'una garantia concedida pel Fons Europeu d'Inversions (Pan-European Guarantee Fund).
Es preveu que entre les dues instal·lacions, que estaran ubicades a la mateixa finca, s'arribi a una potència pic de 5,52 MW. Els parcs Ses Vinyes I i Ses Vinyes II comptaran amb una instal·lació feta de mòduls fotovoltaics bifacials en estructures fixes i estaran ubicades prop de l'estació SET del poble. La mateixa finca també s'utilitzarà per al cultiu d'olives i s'està treballant en la creació d'un complex d'agroturisme.
Els ecologistes no volen macroprojectes
L'anunci arriba en el dia en què grups ecologistes han demanat en una carta que és necessari implantar un nou model energètic que no estigui basat en grans centrals d'energia renovable. Més de 400 organitzacions han demanat una moratòria que protegeixi les Reserves de la Biosfera d'arreu d'Espanya i han defensat que "la massificació de macroprojectes energètics té greus impactes sobre la biodiversitat i pot acabar agreujant la despoblació i l'envelliment del món rural".