Empreses

Qui eren i què s'hi juguen a l'Argentina les empreses que es van reunir amb Milei?

La patronal espanyola CEOE defensa que va ser una reunió de caràcter "comercial i econòmic": "Quan et truca un cap d'estat, s'hi ha d'anar"

3 min
Javier Milei amb representants de grans empreses espanyoles sense cap presència femenina

MadridDivendres a la tarda alguns mitjans de comunicació es feien ressò d'una trobada "a porta tancada" entre el president de l'Argentina, Javier Milei, i alguns directius i empresaris espanyols en el marc del seu viatge a Espanya. L'endemà dissabte, el que semblava que havia de ser una reunió discreta es va convertir en tot el contrari. L'ambaixada de l'Argentina a Espanya va difondre una imatge de la cita: Milei i 16 homes més. A banda del president argentí hi havia el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, però també les cares visibles d'algunes de les principals cotitzades de l'Íbex-35, com és el cas del conseller delegat del Banco Santander, Héctor Grisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La foto va començar a circular per les xarxes i va aixecar polseguera perquè tenia lloc hores abans que Milei participés en la convenció de l'extrema dreta mundial organitzada per Vox a Madrid. La polèmica, però, tot just començava. Fruit de l'atac del mandatari argentí cap a la dona de Pedro Sánchez, Begoña Gómez, s'ha obert una crisi diplomàtica entre Espanya i l'Argentina que ha obligat les empreses presents a la reunió, començant per la CEOE, a allunyar-se de Milei i les seves paraules. "Està fora de lloc", ha dit Garamendi aquest dilluns al matí en una entrevista a la Cadena SER.

Tanmateix, fonts de la patronal insisteixen en el fet que la trobada va tenir un caràcter "comercial i econòmic": "Quan et truca un cap d'estat, s'hi ha d'anar", apunten les mateixes fonts, que reiteren que "això no vol dir que estiguis d'acord o en desacord amb ell". El mateix missatge es llança des d'algunes de les empreses presents a la reunió, que l'encotillen a l'esfera econòmica i protocol·lària. De fet, posen d'exemple que el dia abans el mateix Garamendi s'havia reunit amb el president de l'Equador, Daniel Noboa.

Però qui eren i què s'hi juguen a l'Argentina les empreses que es van reunir amb Milei?

Del fill d'Aznar a la gran banca

Entre els protagonistes de la foto, a banda de Garamendi i Grisi, també hi havia l'empresari i gestor de fons d'inversió Alonso Aznar, fill de l'expresident del govern espanyol José María Aznar. Actualment, l'Aznar fill pertany a Consello Group, una consultora que es dedica a l'assessoria en l'àmbit de les inversions i que té la seu a Florida (Estats Units). De fet, per part del govern argentí la reunió es va vendre com una porta d'entrada a noves inversions, tot i que després de la trobada no se n'ha concretat cap.

Entre la llista de presents a la reunió també hi havia el conseller delegat (CEO) d'Abertis, José Aljaro; el vicepresident d'AB Living, Alejandro Bataller; el conseller delegat per l'Amèrica Llatina del BBVA, Jorge Sáenz-Azcúnaga; el CEO dels supermercats Dia, Martín Tolcachir; el president i CEO d'Iberia, Marco Sansavini; el director general de xarxes de Naturgy, Pedro Larrea Paguaga, així com el conseller delegat de Telefónica per l'Amèrica Llatina, Alfonso Gómez Palacios, entre altres.

Davant de tots ells, Milei va detallar les seves receptes liberals i ultraconservadores per a un país que des de fa anys arrossega alts i baixos econòmics i financers i que avui registra una de les inflacions més elevades de tot el món, cosa que no passa desapercebuda entre algunes cotitzades com el BBVA o Telefónica, que amb un important negoci al país han vist com la depreciació del peso argentí impactava damunt els seus resultats.

Primer inversor

"L'esperança en el camí que estem transitant, l'herència rebuda i la importància de respectar els drets de propietat van ser alguns dels principals temes que es van abordar durant la reunió", expressava el portaveu del govern argentí, Manuel Adorni, a través de la xarxa social X. Les relacions econòmiques entre Espanya i l'Argentina estan marcades, precisament, pel pes de la inversió espanyola a l'Argentina fins al punt que l'Estat és el primer inversor de la Unió Europea al país i el segon a escala mundial, només per darrere dels Estats Units, segons dades de la secretaria d'estat de Comerç.

El 2023 l'Argentina va ser el novè destí de tota la inversió espanyola amb un 3,59% del total de la inversió a l'exterior (17.919 milions d'euros, un 2,2% menys en comparació amb l'any 2022). Els principals sectors d'inversió van ser l'extracció de petroli i gas natural, els serveis financers i les telecomunicacions. Pel que fa a les exportacions, els darrers anys han caigut: dels 5.618 milions d'euros el 2017 als 3.717 milions l'any 2023.

L'objectiu de Milei amb aquesta trobada amb les grans empreses espanyoles era involucrar-les més en els projectes de creixement i inversió al país sud-americà. Així, vol posar en pràctica una legislació per afavorir la seguretat jurídica al país, i girar full a casos com l'expropiació, el maig del 2012, d'YPF a Repsol, en una decisió que va prendre Cristina Fernández de Kirchner i per la qual la República Argentina ha estat condemnada a pagar 16.000 milions de dòlars.

stats