Energia

Rússia ja no envia gas a Europa i Siemens nega que pugui ser per una fuita

L'energètica alemanya assegura que aquest tipus d'interrupcions no solen afectar les turbines

ARA
i ARA

BarcelonaL'empresa energètica alemanya Siemens Energy ha descartat que una fuita d'oli en el gasoducte Nord Stream 1, com la que el consorci estatal rus Gazprom assegura que ha detectat en una estació compressora, sigui motiu suficient per suspendre l'enviament de gas. "Com a fabricant de les turbines, només podem afirmar que una troballa així no constitueix una raó tècnica per aturar el funcionament", ha dit un portaveu de l'empresa alemanya.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El gasoducte Nord Stream 1, que porta el subministrament rus a Alemanya, estava aturat des del 31 d'agost per feines de manteniment i havia de tornar a entrar en funcionament aquest dissabte a la matinada. Segons Gazprom, però, s'ha detectat una fuita que afecta l'única turbina activa i obliga a aturar-lo "fins que els problemes quedin solucionats".

Cargando
No hay anuncios

Siemens ha remarcat que "aquestes fuites normalment no solen afectar el funcionament d'una turbina i es poden segellar in situ" i ha precisat que es tracta d'"un procediment rutinari dins de les tasques de manteniment". A més, des de Siemens destaquen que, en el passat, l'aparició d'aquest tipus de fuites no ha suposat la suspensió de les operacions. "Independentment d'això, ja hem assenyalat diverses vegades que hi ha prou turbines disponibles a l'estació de compressió de Portovaya per al funcionament de Nord Stream", afegeixen.

L'anunci de Gazprom va arribar el mateix dia que el G-7 anunciava un límit al preu que aquest grup de països paguen pel petroli rus. A més, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també havia suggerit com a mesura limitar el preu que paga Europa pel gas a Moscou.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, el govern alemany ha assegurat que ha "pres nota" de la decisió de Gazprom. "Les últimes setmanes ja hem vist la poca fiabilitat de Rússia i corresponentment hem continuat de manera incorruptible i conseqüent amb les nostres mesures per reforçar la independència de les importacions energètiques russes", ha afirmat una portaveu del ministeri d'Economia en un comunicat. En aquest sentit, ha insistit que Alemanya està ara "molt més ben preparada que fa uns mesos".

Així doncs, el nivell dels dipòsits d'emmagatzematge de gas a Alemanya estan actualment en el 84,3%, és a dir, que l'objectiu d'omplir-los fins al 85% per a l'1 d'octubre s'hauria de poder assolir ja els primers dies de setembre, han precisat des de l'executiu germànic.

Cargando
No hay anuncios

"No tenim por de Putin"

Al preguntar-li sobre l'aturada del gasoducte Nord Stream 1, el comissari d'Economia europeu, Paolo Gentiloni, ha etzibat: "No tenim por de les decisions del [president Vladímir] Putin". Brussel·les espera que Rússia respecti els contractes energètics vigents, però el dirigent va avisar que Europa està preparada per afrontar el repte si no ho fa. "Els demanem que respectin els seus contractes, però si no ho fan, estem disposats a reaccionar", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Gentiloni també s'ha referit als alts nivells d'emmagatzematge de gas a tota la UE i als plans per reduir el consum d'energia com a senyal que el continent ja s'està preparant per al que serà un hivern dur. En declaracions en el marc del Fòrum Ambrosetti, al nord d'Itàlia, ha defensat que altres nacions podrien unir-se al límit de preus del petroli rus acordat divendres pel G-7.

En canvi, mesures alternatives com reactivar la construcció del gasoducte MidCat per transportar gas a través de la península ibèrica, semblen del tot descartades per un dels països directament implicats. El ministre de Finances de França, Bruno Le Maire, ha qüestionat aquest dissabte la utilitat del projecte Midcat, el gasoducte per portar gas des de la península Ibèrica fins a la resta d'Europa, tot i que aquesta mateixa setmana s'havia mostrat disposat a examinar la proposta d'Espanya i Alemanya.

Cargando
No hay anuncios

"No estic segur que una nova canonada ens ajudi a passar l'hivern", ha dit durant un fòrum econòmic a la localitat italiana de Cernobbio, segons declaracions recollides pel diari econòmic Il Sole 24 Ore. El ministre francès ha reconegut la necessitat de buscar a curt termini nous mercats de combustibles fòssils al marge de Rússia sense "sobreescalfar" les economies ni pressionar massa les famílies, principalment en matèria de preus.