L'atac rus a Ucraïna

Rússia fa fallida en el seu deute exterior per primer cop des de la revolució bolxevic

El Kremlin deixa impagats 100 milions de dòlars d'un bo internacional pel bloqueig de les sancions

BarcelonaRússia ha fet fallida del seu deute exterior per primer cop des del 1918. Moscou no ha pogut fer el pagament dels interessos d'un bo internacional a causa de les sancions imposades pels països occidentals. El país ja estava en fallida parcial des del mes d'abril, quan va abonar en rubles, la moneda russa, deute denominat únicament en dòlars.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Kremlin havia d'abonar als seus creditors uns 100 milions de dòlars corresponents als interessos d'un títol de deute denominat en la moneda nord-americana. El bo expirava oficialment el 27 de maig passat, però als mercats de deute es manté un període de gràcia de trenta dies per evitar possibles problemes tècnics o legals. Aquest període de gràcia va expirar diumenge a les 23.59 h i, segons Reuters, aquest dilluns els bonistes encara no havien rebut els diners.

Cargando
No hay anuncios

Als mercats de crèdit, es considera que un país o una empresa entren en fallida si deixen de pagar una part del seu deute, encara que sigui només una part. Igualment, es considera una fallida fer el pagament en una divisa diferent a la denominada en un títol de deute.

Exposició a Rússia de la banca internacional, per país
Actius a Rússia el quart trimestre del 2021. Dades en milions de dòlars nord-americans
Cargando
No hay anuncios

"Les notícies d'aquest matí sobre la fallida de Rússia per primera vegada en més d'un segle mostren com són de fortes les accions que han pres els EUA i els seus aliats, i també com ha sigut de dramàtic l'impacte sobre l'economia russa", ha declarat aquest mateix dilluns un portaveu del govern dels Estats Units en la trobada del G-7 a la població alemanya de Krün. No obstant això, la fallida russa no serà declarada per cap agència de qualificació financera, ja que totes han abandonat el país i han deixat d'analitzar-ne els bons a mesura que ha avançat el conflicte a Ucraïna i s'han anat endurint les sancions.

Per la seva banda, l'administració del president Vladímir Putin insisteix que la fallida és purament artificial, provocada pels bloquejos imposats per Occident: "La nostra posició és ben coneguda. Les nostres reserves estan bloquejades il·legalment i qualsevol intent d'utilitzar aquestes reserves serà il·legal i es tractarà directament d'un robatori", ha dit en declaracions a la premsa Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin. A més, Peskov ha assegurat que Rússia ha efectuat el pagament però que ha estat bloquejat, en compliment de les sancions, per Euroclear, l'empresa amb seu a Bèlgica encarregada de fer el clearing –el conjunt d'activitats i transferències d'una operació financera, des que s'inicia fins que es liquida– de moltes de les operacions als mercats financers internacionals. "No és el nostre problema" que Euroclear no hagi aprovat l'abonament, ha afegit el portaveu rus.

Cargando
No hay anuncios

Les sancions impedeixen els pagaments

Des de l'inici de la invasió d'Ucraïna i les posteriors sancions dels Estats Units, la Unió Europea i altres estats aliats, el govern rus ha tingut dificultats per pagar el deute que està en mans de creditors estrangers. A part de la decisió de no comprar energia per part dels EUA, secundada només parcialment per la UE, les sancions occidentals també inclouen l'expulsió dels principals bancs russos del sistema Swift de verificació de transferències i el bloqueig d'altres sistemes de pagament, com ara amb targetes de crèdit Visa i Mastercard o la plataforma Paypal. Una gran quantitat de multinacionals han abandonat el país.

Cargando
No hay anuncios

Però sense les restriccions, Moscou encara podria abonar els seus deutes, ja que té acumulades prou divises estrangeres i, a més, continua tenint ingressos gràcies a les vendes de gas natural, petroli i carbó a altres països. En el moment d'esclatar el conflicte amb Ucraïna, Rússia tenia reserves de moneda estrangera per un valor total de 640.000 milions d'euros, mentre que el seu deute exterior era d'uns 40.000 milions de dòlars. Tanmateix, la meitat de les reserves estan en comptes bancaris d'entitats occidentals que han sigut bloquejades i el banc central rus n'està destinant una elevada quantitat cada mes per mantenir estable el valor del ruble als mercats de divises.

Cargando
No hay anuncios

Una fallida de Rússia podria activar els credit default swaps (CDS, productes financers que actuen com una assegurança d'impagament) valorats en uns 40.000 milions d'euros, segons els càlculs del banc nord-americà JP Morgan.

L'estat rus ja va fer fallida de deute intern –denominat en rubles– el 1998, durant la crisi financera que va precipitar un any més tard la caiguda del govern de Boris Ieltsin i l'ascens de Putin a la presidència del país. Ara bé, pel que fa al deute denominat en moneda estrangera, cal remuntar-se fins a la Revolució Russa, quan el 1918 el govern dels bolxevics va considerar il·legítim tot el deute contret pel règim dels tsars i es va negar a retornar-lo.