Economia07/03/2018

Rosell (CEOE): "No crec que la vaga del 8-M tingui una gran incidència"

La patronal vol aprofitar la reforma de l'estat autonòmic per simplificar la regulació econòmica

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

MadridLa patronal no creu que la vaga feminista del 8-M pugui tenir un gran impacte. Així ho ha afirmat el president de CEOE, Joan Rosell, aquest dimecres en resposta a les preguntes dels periodistes, que han volgut saber si és certa la informació que publica aquest dimecres 'Expansión' sobre una comunicació interna de la patronal, que alerta que aquesta vaga "no és la manera idònia de aconseguir pactes". Rosell no ha confirmat ni desmentit la veritat d'aquest comunicat, però sí que ha pronosticat un impacte lleu de la vaga del 8-M. "No crec que la vaga de demà tingui una incidència molt gran des del punt de vista monetari", ha assegurat el president de la CEOE.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Joan Rosell ha insistit que la CEOE té "el màxim respecte" envers la vaga i ha assegurat que les reivindicacions que es fan en l'àmbit laboral i empresarial dins la convocatòria són qüestions que la CEOE ja està discutint i mirant de millorar en les diverses taules de negociació que té obertes amb sindicats i administració. De fet, Rosell ha recordat que "per sort" els últims anys les vagues a Espanya no han sigut gaire importants ni han tingut un gran impacte.

Cargando
No hay anuncios

"Les fronteres entre comunitats han de desaparèixer"

Les empreses sempre han reclamat menys regulació i més llibertat per actuar, una reclamació que també implica l'estat de les autonomies. Aquest dimecres el president de la patronal CEOE, Joan Rosell, ha comparegut a la comissió del congrés que aborda la modernització del sistema autonòmic espanyol. La intenció de la patronal és aprofitar aquesta reforma per simplificar la regulació que afecta les empreses. "Les fronteres entre comunitats han de desaparèixer a llarg termini, com les de la UE", ha afirmat Rosell, en referència a les fronteres del mercat.

Cargando
No hay anuncios

Així, segons el president de la CEOE, el sistema de les autonomies i la capacitat normativa que tenen provoca que les empreses hagin de complir normatives diferents en cada comunitat autònoma, cosa que "suposa un problema per a les empreses que han de dedicar bona part del seu temps a la burocràcia", ha afirmat Rosell.

Així, doncs, com ha remarcat posteriorment el president de Cepime, Antonio Garamendi, "qualsevol canvi en el model territorial ha de respectar i impulsar el lliure mercat i la llibertat d'empresa". Segons aquests dos representants del sector empresarial, "la disparitat normativa i tributària i la descoordinació dels impostos propis dona lloc a distorsions de mercat que dificulten l'actuació de les empreses a nivell nacional", en paraules de Rosell.

Cargando
No hay anuncios

L'avaluació del finançament

D'altra banda, Rosell ha deixat en l'aire la qüestió del finançament o l'infrafinançament de les comunitats autònomes. El president de la CEOE s'ha preguntat si el finançament de les administracions autonòmiques és el correcte. Segons Rosell, el que cal per respondre aquesta pregunta són sistemes d'avaluació per determinar les xifres i veure quines són les necessitats de finançament i els costos. Una observació en la línia, però menys contundent, del que va dir ara fa una setmana el president de l'Airef, José Luis Escrivá, en la mateixa comissió quan va denunciar obertament la falta de dades sobre el finançament.

Cargando
No hay anuncios

A banda d'això, Rosell ha volgut elogiar l'actual model territorial, i ha assegurat que el balanç dels 40 anys després d'un "traspàs històric de competències" és positiu.