Roka Furadada capta 3,2 M€ de finançament europeu per fer el salt al mercat
La 'start-up' ultima un acord perquè una empresa espanyola incorpori el seu principi actiu a cremes solars
BarcelonaLa Comissió Europea ja ha posat en marxa l'engranatge per finançar la primera tongada de start-ups que es beneficiaran del nou fons del Consell Europeu de la Innovació (EIC, per les seves sigles en anglès). Roka Furadada, una companyia química que treballa en els principis actius necessaris per elaborar cremes solars, ha aconseguit captar 3,2 milions d'euros d'aquesta bossa de fons europeus, dels quals 1,7 milions arribaran en forma de subvenció directa. "Aquest programa t'acompanya en el buit que hi ha entre que finalment arribes al mercat i aconsegueixes més finançament dels inversors", explica a l'ARA la seva consellera delegada, Judit Camargo.
És la segona vegada que l'empresa es presenta a una convocatòria d'aquest tipus i la guanya, però la primera en què rebrà una injecció de diners. A l'abril Roka Furadada ja va tancar una ampliació de capital amb inversors privats d'1,5 milions d'euros que ara completarà amb els fons provinents de Brussel·les. "En aquest temps hem accelerat i hem demostrat que som un equip altament tecnològic, però també amb perfils de vendes i operatius", apunta Camargo.
Cremes solars "intel·ligents"
La companyia desenvolupa una part clau d'una crema solar, el principi actiu, de manera que es comporti com un producte "intel·ligent". Aquest adjectiu implica que s'adapta en funció de la radiació solar de cada moment i protegeix més la pell quan la radiació és més intensa. Aquesta és la línia de treball més avançada de Roka Furadada, que està en converses per arrencar un projecte pilot amb una empresa espanyola que incorpori el principi a les seves cremes. En paral·lel, l'empresa també espera tancar un acord amb dos distribuïdors europeus i un d'argentí per començar a teixir una xarxa comercial.
L'equip de Roka Furadada està format per 12 treballadors (el 70% són dones, destaca Camargo) i té les oficines a les instal·lacions de Barcelona Activa al barri del Poblenou. El laboratori on es cuinen les cremes solars és al parc de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona. En els pròxims dos anys Camargo voldria duplicar la plantilla i també dedicar més esforços a altres projectes vinculats a l'economia circular, com el que prepara un nou tractament dermatològic elaborat, en part, amb residus de la indústria paperera.
El programa de l'EIC ha premiat dues empreses catalanes més: HumanITcare, una plataforma basada en la intel·ligència artificial per monitoritzar el tractament de pacients crònics, i Bound4Blue, que ha patentat una vela de vaixell rígida que genera energia eòlica. També rebran finançament d'aquesta convocatòria.