La riquesa de les famílies espanyoles creix el primer trimestre de l'any malgrat que s'han endeutat més
Les llars van incrementar un 3% els actius tot i que va pujar un 1% el deute
BarcelonaLa riquesa financera neta de les famílies va créixer un 4,1% el primer trimestre de l'any en comparació amb el mateix període de l'any anterior. Aquest indicador mesura la diferència entre els estalvis i els deutes de les famílies espanyoles. En total, va passar d'1,37 bilions d'euros a 1,45, segons dades publicades aquest dilluns pel Banc d'Espanya.
D'acord amb aquests comptes, la majora d'actius de les llars espanyoles són en forma de dipòsits bancaris o de diners en efectiu, concretament un 40% del total, cosa que representa 887.000 milions d'euros. Un 27% són accions –uns 608.000 milions–, un 16% són fons de pensions i assegurances –353.000 milions– i un 14% fons d'inversió –319.000 milions.
En total, doncs, les famílies i les institucions sense ànim de lucre van tancar el mes de març amb actius valorats en 2,23 bilions d'euros, un 2,9% més que un any enrere. Aquest augment es deu a la inversió en nous actius (uns 18.000 milions d'euros), així com a la revalorització d'actius de renda variable (sobretot accions), que van incrementar en 45.000 milions el seu valor.
Pel que fa als deutes, les llars espanyoles devien 780.000 milions d'euros al març, uns 7.100 milions més que en acabar el primer trimestre del 2018, la qual cosa suposa una pujada del 0,9%. La majoria dels deutes, concretament 710.000 milions, era en forma de préstecs.
De fet, des de fa uns dos anys la tendència de les famílies a disminuir el seu nivell d'endeutament s'ha anat frenant fins a revertir-se i tornar a créixer. No obstant, la millora de la situació a nivell d'actius ha permès que, en conjunt, les famílies siguin més riques que fa un any.
En aquest aspecte, mentre que els préstecs a llarg termini van disminuir un 0,2%, els de curt termini ho van fer en un 4%, la qual cosa mostra, segons el Banc d'Espanya, el fort creixement del crèdit al consum, un fet sobre el qual el regulador monetari porta mesos alertant.