Laboral

Rifkin: “Les grans empreses globals no sobreviuran”

L'economista afirma que Catalunya ha de liderar la lluita contra el canvi climàtic

L'economista, sociòleg, activista i assessor polític Jeremy Rifkin, en la conferència inaugural del primer Congrés Català del Treball, amb Pere Aragonè i Roger Torrent.
2 min

Barcelona“Passem vuit hores al dia davant d’una pantalla, ¿com pretenem afrontar el canvi climàtic?”. És una pregunta llançada al vol del reconegut economista, sociòleg, activista i assessor polític Jeremy Rifkin, en la conferència inaugural del primer Congrés Català del Treball, que té lloc fins dimecres al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona. I es preguntaran: què té a veure això, amb el futur de la feina?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El cert és que condensa una de les principals premisses del discurs pronunciat per aquest intel·lectual: no hi ha futur del treball sense un canvi de perspectiva global sobre el planeta, la naturalesa i la seva principal amenaça, el canvi climàtic. "És una crisi que no s'ha vist mai: la nostra espècie està amenaçada, ens ho hem de replantejar tot, ja".

Durant més d'una hora i quasi sense referir-se al món de la feina, Rifkin va obrir el simposi amb un vertiginós exercici de dissecció de la complexitat parlant de revolucions industrials, combustibles fòssils i evolució de les espècies. Abans, però, ja havia preparat el terreny: "No vull fotògrafs ni càmeres aquí davant, si voleu fer fotos, aneu cap al darrere", arrencava, com qui està acostumat a impartir lliçó sense interrupcions.

Rifkin proposa que cal comprendre que l'ésser humà és una espècie adaptativa i que primer s'ha de desenvolupar una consciència biofílica: aprendre de la natura i replantejar-ho tot des de marcs que permetin comprendre la complexitat del planeta terra. Deixar de pensar que l'espècie humana domina el planeta: "Ens hem aprofitat de la naturalesa, i ara hem de tornar a incorporar-nos a la vida".

La seva dissertació sobre el món del treball va arribar quan la directora de l'ARA, Esther Vera, que moderava l'acte, l'hi va preguntar. I l'economista ho va aprofitar per allunyar alguns dels fantasmes que fins ara planaven sobre aquesta pregunta, com la intel·ligència artificial i, especialment, el ChatGPT. "És una pregunta important. Els robots i la intel·ligència artificial no podran posar energia solar als terrats, no restauraran l'entorn natural; la idea que la IA és el futur és una mica imprecisa. Hi ha lloc per a ells, però les noves feines són tota aquesta nova infraestructura; el planeta", concloïa.

Per a Rifkin, el món laboral passa per una gran transformació i acabarà confeccionat per pimes distribuïdes per regions. "Les grans empreses globals no sobreviuran, potser algunes sí, però hi haurà moltes pimes, això serà el futur, i estaran a totes les indústries: energia, mobilitat, construcció, telecomunicacions, gestió de l'aigua. Hem de passar a la glocalització i a la política de la biosfera".

En aquest pla Rifkin té un lloc reservat per a Catalunya i la necessitat d'unir el Mediterrani, ja que és la zona més exposada en matèria d'escalfament global i pot quedar inhabitable a la segona part del segle. "Tots els que no són aquí encara mereixen tenir el seu moment aquí, mereixen experimentar la terra; hem d'assilvestrar la terra, i Catalunya ho ha de liderar", va reblar.

El congrés, inaugurat també pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'organitza el govern i ha comptat amb l'assessorament d'un comitè científic integrat per personalitats com els exconsellers Dolors Bassa i Andreu Mas-Colell, i compta amb la col·laboració de Foment del Treball, Pimec, i CCOO i UGT de Catalunya.

stats