Els 'riders' de Deliveroo són falsos autònoms, segons un jutjat de Madrid
Deliveroo recorrerà la decisió judicial que afecta a 500 repartidors
BarcelonaUn jutjat social de Madrid ha estimat la demanda que va posar la Tresoreria General de la Seguretat Social contra Deliveroo. En concret, declara que els prop de 500 repartidors demandants -els 'riders'- mantenen una relació laboral amb la companyia a la qual presten els seus serveis.
En una "extensa" sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, el magistrat conclou que "en la prestació de serveis de repartidors afectats pel procés, durant el període al qual es refereix l'acta de liquidació, van prevaler les condicions pròpies de la laboralitat, fet que condueix a la estimació de la demanda".
Aquesta resolució respon a la vista oral celebrada el 31 de maig, fruit d'una demanda que va interposat Tresoreria General de la Seguretat Social després d'una acta d'Inspecció de Treball. L'informe, pel qual es va aconseguir citar a més de 500 repartidors de la regió, determinava que els repartidors estaven, efectivament, sota una "falsa aparença" d'autònoms per "encobrir" una relació laboral ordinària amb la companyia Deliveroo.
Ara la resolució judicial, tot i que és recurrible, ho reafirma. El text assenyala que falta organització empresarial envers els repartidors "aïlladament considerats". Fins al punt, argüeixen, que "era precís explicar-los la feina a realitzar, proporcionar-los l'accés als mitjans de treball i, fins i tot, formar-los".
I encara afegeix que "una vegada acceptada la comanda, aquesta havia d'atendre's (per part dels treballadors) d'acord amb instruccions detallades determinades per l'empresa, sense cap marge apreciable d'autonomia del treballador".
Deliveroo recorrerà la decisió judicial
Deliveroo ja ha anunciat que recorrerà la decisió judicial. La companyia ha assegurat que el que fa és "col·laborar amb riders autònoms" ja que aquesta modalitat els permet tenir la flexibilitat laboral. "Com autònoms, els 'riders' poden escollir si volen treballar o no, així com quan, quant i amb quina companyia fer-ho", ha assegurat Deliveroo en un comunicat.
L'emrpesa ha tornat a reclamar una reforma legal que permeti a les empreses oferir als 'riders' autònoms més seguretat, sense posar en perill la flexibilitat, que "és el que el propis 'riders' han manifestat que desitgen". "Això és, per tant, el que tots hem de tractar d'oferir", ha afegit.
CCOO i la UGT, celebren la sentència
Per la seva banda els dos sindicats majoritaris, CCOO i la UGT, han celebrat la decisió judicial. Per Comissions Obreres la sentència "rebat de manera sòlida" les objeccions plantejades per part de l'empresa que en procediments judicials similars sí que es van tenir en compte en contra dels interessos dels treballadors. Pel que fa a la UGT considera que aquesta sentència és un "abans i després" en aquest debat jurídic.