Energia

Ribera descarta fixar preus màxims al mercat elèctric

La ministra de Transició Energètica obre la porta a canviar la tarifa regulada i carrega contra les hidroelèctriques

MadridEn un dia en què el preu de la llum ha tornat a assolir un nou rècord (aquest dilluns el preu mitjà diari de l'electricitat al mercat majorista arriba als 124,45 euros per megawatt (MWh), però demà dimarts superarà els 130 euros), la ministra de Transició Ecològica i vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, ha descartat fixar preus màxims o mínims al mercat elèctric majorista, com demanava el seu soci de govern, Unides Podem. "Les mesures han de respectar el dret europeu i no interferirem en el mercat majorista", ha insistit Ribera al Congrés de Diputats. De fet, des del ministeri de Transició Ecològica ja van anticipar que no donarien suport a cap mesura que despertés dubtes jurídics en relació amb les regles que marca la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La titular espanyola de Transició Energètica ha comparegut a petició pròpia al Congrés de Diputats per explicar les mesures que el ministeri té damunt la taula per controlar aquesta escalada del preu de la llum. En aquest sentit, Ribera ha anticipat que el ministeri estudiarà modificar la tarifa regulada, també coneguda com a PVPC (preu voluntari al petit consumidor), com han demanat algunes organitzacions de consumidors. Ribera ha apuntat que els canvis passaran per reduir la dependència de la tarifa PVPC al mercat majorista i integrar una sèrie "d'indicadors estables" que permetin mantenir un ventall més estable.

Cargando
No hay anuncios

La tarifa regulada s'ha vist fortament afectada pel nou rebut de la llum, que si bé buscava l'eficiència, també ha acabat encarint la factura de la llum i impactant damunt els clients domèstics (uns 10,7 milions a tot l'Estat), que estan acollits a aquesta tarifa perquè, tanmateix, també és la més econòmica.

Poca "empatia social"

La ministra de Transició Ecològica també ha aprofitat la seva compareixença al Congrés per carregar contra les hidroelèctriques i ha tornat a denunciar l'extracció abusiva d'aigua de molts embassaments de l'Estat per part de les energètiques, com Iberdrola, per generar electricitat i vendre-la als alts preus que marquen en el mercat les centrals de gas, quan produir-ne és realment molt barat. "No s'ha mostrat en absolut cap empatia social i, malgrat que sembli una broma, l'empatia social també cotitza a la borsa així que confio que aquest comportament es corregeixi", ha dit Ribera.

Cargando
No hay anuncios

Ribera ha confirmat que estan treballant en aplicar l'article 55 de la llei d'aigües estatal per fixar un mínim d'aigua als pantans i un màxim mensual del cabdal que podrà convertir-se en energia. La mesura, però, és de caràcter ambiental i si bé podrà ajudar a regular l'extracció de l'aigua i evitar buidar embassaments a nivells que posin en risc el recurs hídric, no és una mesura que impacti sobre el preu de la llum.

L'estira-i-arronsa es manté entre aquelles mesures a curt termini i a llarg termini. Podem, però també l'oposició, pressiona des de fa dies el PSOE perquè arribi "aviat" una resposta per controlar el preu de la llum. Mentrestant, la ministra Ribera recorda que damunt la taula ja hi ha un projecte de llei que té per objectiu fer pagar a les elèctriques pels beneficis caiguts del cel, és a dir, per aquells recursos extraordinaris que les energètiques obtenen d'energies com la nuclear o la hidràulica quan les venen al preu de l'energia més cara que entra al mercat: la del gas.

Cargando
No hay anuncios

"Podem fer correccions com la de l'IVA o aplicar una taxa al CO₂ per acabar amb els beneficis caiguts del cel però són pegats. El govern ha de canviar les regles del joc del mercat espanyol, que és molt particular i no només per les interconnexions, sinó que en cap altre lloc d'Europa s'ha permès un oligopoli com l'espanyol", apunta a l'ARA el president del Grup de Gestors Energètics de Catalunya, José Enrique Vázquez.

A més, Ribera ha insistit que traslladarà la "guerra política" a Brussel·les per aconseguir mecanismes per rebaixar la factura de la llum. En aquest sentit, també ha apuntat que la millor interconnexió d'alguns països europeus permet diluir molt millor l'alça dels preus. "La causa primera és comuna a tot Europa", apunta l'investigador de la UOC Jorge Mario Uribe, que afegeix que la diferència està en com els països aconsegueixen sortejar l'alça del preu de la llum. En aquest sentit, Uribe apunta que cal un "procés de planejament molt més detallat del mercat majorista", però també que la matriu de generació de l'electricitat sigui de diferents fonts tecnològiques i "parlar fins i tot en termes d'integracions de zones i països" en relació amb la interconnexió.

Cargando
No hay anuncios

Un altre rècord històric

Demà dimarts el preu mitjà de l'electricitat al mercat majorista arribarà a un nou màxim històric de 130,53 €/MWh, després de registrar avui un altre rècord de 124,45 euros, és a dir, després d'un repunt de gairebé el 5%. A les deu de la nit, la llum es pagarà a un preu de 137,46 euros i deixarà enrere un agost amb la factura més cara de la història. Aquest augment del pool elèctric està marcat per l'increment dels preus dels drets del CO₂ i del gas, en un context d'alta demanda i menys producció d'energia renovable, com l'eòlica.

Cargando
No hay anuncios

Algunes organitzacions com l'OCU han demanat al govern espanyol i a la CNMC que prenguin mesures de manera "immediata" davant "l'imparable increment" del preu de la llum. En concret, l'organització de consumidors i usuaris denuncia que la factura del mes d'agost serà la més elevada fins ara, uns 78 euros, un 8% superior en comparació amb el mes de juny. L'OCU també assenyala que sense la baixada temporal de l'IVA la factura hauria arribat als 85,8 euros.