Energia
Economia23/06/2022

Ribera admet que les rebaixes fiscals "no solucionen" l'escalada dels preus energètics

La ministra de Transició Ecològica demana temps per valorar l'excepció ibèrica: "Que tothom es relaxi una mica"

MADRID"Amb rebaixes fiscals no se soluciona el problema. Són mesures a curt termini, però necessitem accelerar grans canvis estructurals", ha dit la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, l'endemà de l'anunci del govern espanyol de rebaixar l'IVA de la factura de la llum del 10 al 5%. Les declaracions de Ribera d'aquest dijous mostren la disjuntiva del moment actual: intentar frenar ràpidament l'escalada de preus, en particular dels energètics, sense perdre de vista, però, el fons de la situació. És a dir, un mercat del gas tensat pel context internacional i, alhora, un sistema elèctric europeu que Espanya fa temps que considera "fallit".

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta rebaixa de l'IVA s'afegeix a les altres dues rebaixes fiscals que el govern espanyol va aprovar al setembre: la rebaixa de l'impost especial de l'electricitat al 0,5% i la suspensió de l'impost de producció elèctrica. Tres mesures que es traduiran en un cost per a les arques públiques de 1.800 milions d'euros. "No és possible pensar i treballar només en la reducció dels ingressos. Això té un impacte i buida la capacitat que té l'Estat", ha dit Ribera.

Cargando
No hay anuncios

De fet, malgrat que la mesura tirarà endavant, la ministra de Transició ja la va titllar de "cosmètica" quan el PP l'havia demanat. "La critica als partits de dretes és que les seves úniques respostes estan orientades a fer transferències i no a transformar el model", ha dit Ribera. A ulls de Ribera, en el llarg termini entren en joc altres mesures com ara invertir més en renovables o transformar el mercat elèctric.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, en el curt i mitjà terminis el govern espanyol no només treballa en rebaixes fiscals. Damunt la taula també hi ha l'aplicació del topall del preu del gas, en vigor des del 14 de juny, així com un possible recàrrec a les empreses energètiques perquè part dels seus guanys extraordinaris ajudin a pal·liar el preu del rebut de la llum.

En el primer cas, Ribera ha lamentat la rapidesa a l'hora de valorar la mesura. "Porta una setmana en funcionament. Que tothom es relaxi una mica i doni marge", ha recriminat la ministra, que ha insistit que tot i el context "el topall rebaixa el preu del megawatt hora" del mercat majorista. El fet és que l'estrena de la mesura ha coincidit amb una onada de calor sense precedents al mes de juny que ha disparat la demanda, amb una producció d'energies renovables sota mínims i un context internacional marcat per les pressions de la gasista russa Gazprom que han tensat el mercat del gas. A més a més, Ribera ha reconegut que l'augment de la compra d'energia per part de França provoca que les centrals de cicle combinat, és a dir, el gas, tingui més pes en el pool i per tant s'incrementi el preu, com explicava aquest diari. No obstant, Ribera ha insistit que "la mesura funciona".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al recàrrec a les elèctriques (una mesura que reclama el soci minoritari del govern espanyol, Unides Podem), Ribera ha instat a "ser curosos" amb els increments fiscals a les elèctriques per evitar que un possible augment es pugui traslladar als consumidors. En tot cas, Ribera sí que ha demanat més transparència al sector perquè els ciutadans recuperin la confiança. "Un sector tan important per al funcionament de l'economia no pot ser vist com un sector del qual no te'n pots refiar", ha dit Ribera, i ha afegit que això només passa a Espanya.