Energia
Economia15/03/2022

Reynés defensa davant els accionistes l'escissió de Naturgy en dues empreses

La junta certifica l'entrada del fons d'inversió IFM en el consell d'administració

BarcelonaEl president de Naturgy, Francisco Reynés, ha defensat aquest dimarts davant els accionistes de la companyia l'escissió de l'energètica en dues noves empreses, una dedicada al negoci regulat i l'altra al negoci liberalitzat, en el que s'ha batejat com a projecte Geminis. Naturgy ha celebrat la seva junta ordinària d'accionistes, la primera des que es va anunciar aquest pla. Reynés ha assegurat que el primer avançament que han fet de l'anàlisi de l'escissió "confirma la idoneïtat del projecte".

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El màxim executiu de la companyia ha mantingut que el pla és completar aquesta escissió durant l'exercici del 2022, malgrat que ha reconegut que el calendari dependrà de factors com les condicions del mercat i regulatòries, els ràtings i les autoritzacions i els permisos administratius necessaris per a una operació que finalment haurà de rebre llum verda dels accionistes en una junta general.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, ha tret importància al calendari, perquè les sinergies són limitades i l'escissió no comportarà un augment significatiu de les despeses operatives. D'altra banda, Reynés ha defensat l'operació argumentant que generarà oportunitats de creixement, amb dues organitzacions que seran més àgils i enfocades als seus negocis, amb un projecte més clar i dinamitzador. A més, ha destacat que les dues companyies tindran perfils financers diferenciats. Així, la del negoci liberalitzat (la denominen MarketsCo) tindrà un 45% del seu benefici operatiu (ebitda) a Espanya, un 24% a l'Amèrica Llatina i el 31% restant en altres mercats. Per als negocis regulats de xarxes i distribució (NetworksCo), el 74% de l'ebitda serà a Espanya i el 26% a l'Amèrica Llatina. A més, a MarketsCo el 67% del negoci és electricitat i el 43% gas, mentre que en el cas de NetworksCo el 66% serà electricitat i el 34% gas.

Cargando
No hay anuncios

Reynés ha defensat que el projecte beneficiarà tots els accionistes, ja que l'estructura accionarial reproduirà l'actual de Naturgy en cada una de les dues noves empreses: un 26,7% de CriteriaCaixa, un 20,7% de Rioja Bidco (Alba i CVC), un 20,6% de GIP, un 12% d'IFM i un 19,9% en mans de minoritaris.

Protesta dels empleats

Malgrat la defensa de l'operació que n'ha fet el president, no agrada a tots els implicats. Una setantena de treballadors de Naturgy han protestat a la seu de l'empresa energètica a Barcelona per mostrar el seu malestar pel projecte Geminis i per reclamar "garanties" d'ocupació. Segons càlculs sindicals, en els últims tres anys Naturgy ha perdut entre el 30% i el 40% de la plantilla entre desvinculacions i vendes d'empreses, i ha passat de 5.500 treballadors a 3.700 a tot el grup. A més, els empleats consideren que el projecte "entorpeix" les negociacions del conveni, que es van iniciar l'estiu del 2020.

Cargando
No hay anuncios

La junta d'accionistes també ha aprovat els comptes de l'any passat i ha ratificat la reorganització del consell d'administració de la companyia, que ha donat entrada a IFM, el fons que va llançar una opa per ser un accionista rellevant de l'energètica però que no va assolir els seus objectius. El nou consell té una dotzena de membres, i CriteriaCaixa, amb un 27% del capital, passa de tenir-ne dos a tres. Els fons CVC i GIP mantindran dos consellers cadascun, mentre que el nouvingut IFM, amb el 12% del capital, hi entra amb un membre. Els dos independents sacrificats són Francisco Belil i Ramon Adell, malgrat que aquest últim ha estat ratificat a l'òrgan de govern però no com a independent, sinó com a dominical en representació de CriteriaCaixa. Per IFM ha entrat al consell el seu representant a Espanya, Jaime Siles.