Economia29/03/2017

La revetlla de Josep Oliu

El president del Sabadell descarta noves operacions del banc en un acte on torna a demostrar que és incapaç d'avorrir un auditori

Albert Martín
i Albert Martín

Barcelona“No tenim res a explicar”. “Crec que l’acte no paga la pena”. “És molt avorrit el que els hem d’explicar”. En aquests termes iniciava aquest migdia Josep Oliu el tradicional dinar previ a la junta general d’accionistes del Banc Sabadell. Però en un saló del Círculo Ecuestre amb un total de 54 coberts a taula, Oliu no ha fet bones les seves pròpies previsions i, un cop més, la seva loquacitat s'ha imposat al tedi.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Potser no ha estat culpa del financer català que li plantegin en termes molt directes una qüestió sobre l’hipotètic interès del Santander per l’entitat que presideix:

Cargando
No hay anuncios

– Sent al clatell l’alè del Santander?

Oliu s’hi ha pensat un instant abans de respondre: “Fa 10 anys que no sento l’alè de ningú. [Rialles] No ho he sentit, què vol que li digui”.

Cargando
No hay anuncios

Ha estat el moment més hilarant d’una compareixença davant els mitjans en què s'ha parlat dels principals problemes de la banca i del Sabadell, començant per la rendibilitat. L’executiu ha admès que segueix sent el gran dèficit del sector; actualment la del Sabadell no arriba al 7%, quan el seu objectiu és del 10%. “Aquest any no hi arribarem”, s'ha resignat.

Malgrat això, Oliu no preveu operacions com la que van protagonitzar el 2015 al Regne Unit amb TSB. Contradient l’opinió més estesa en cercles financers, ha afirmat que l’escenari actual de l’entitat no és de fer noves adquisicions: “No hi ha operacions en perspectiva, estem en mode conservador”.

Cargando
No hay anuncios

Oliu no s'ha mostrat preocupat per aquest enfoc tranquil del negoci ni tan sols quan li han recordat la recent sortida d’alguns dels seus principals accionistes, com Isak Andic o Jaime Gilinski. Segons ha dit, les accions del banc han pujat un 30% en el que va d’any, i ha restat dramatisme a la sortida del suposat 'nucli dur' d’accionistes. “El 'nucli dur' és una llegenda. La nostra estructura accionarial va sent la d’un banc gran”, ha fet.

Però el moment més típicament 'oliuenc' del dinar ha arribat quan li han fet una pregunta espinosa referida al nombre d’hipoteques amb clàusula terra que el banc ha hagut de retirar en compliment de les sentències europees. “Hòstia, no ho sé. Clàusules terra? Moltes, o què?”, ha demanat, adreçant-se als directius del banc presents.

Cargando
No hay anuncios

L’escena ha permès reviure les mirades de pànic en l’equip de comunicació del banc, acostumat a les sortides de to del president. Mentre diversos directius donaven explicacions, el conseller delegat del banc, Jaume Guardiola, contemplava amb infinita resignació el que el periodista que tenia a la seva dreta anotava a la llibreta. La conclusió de tot plegat ha estat contundent: els bancs ja estan repercutint en els clients els costos judicials i això s’ha notat en un encariment en les hipoteques d’entre 25 i 60 punts bàsics en les comissions i de fins a 40 punts bàsics en el preu que s’imposa.

Suport al pla Rajoy

Cargando
No hay anuncios

Oliu ha estat interpel·lat sobre el pla d’inversions en infraestructures anunciat per Rajoy i no ha dissimulat la seva satisfacció: “Crec que és un anunci molt positiu. Diuen que fa cinc anys ja es va dir això, però potser aleshores no hi havia diners a la caixa i ara potser sí n’hi ha”. El banquer ha celebrat que “ha arribat el moment que els catalans sàpiguen que el govern de Madrid és conscient dels problemes d’infraestructures que hi ha a Catalunya”. Malgrat això, ha recordat que “no n'hi ha prou amb els gestos” i que cal portar-los a terme. Seguint amb la qüestió, Oliu ha evitat entrar en l’enuig de certs sectors del País Valencià amb l’anunci de Rajoy: “Sempre hi ha algú que s’ha de sacrificar”, ha replicat amb filosofia.

Ha estat l’epíleg d'un acte en què Oliu ha demostrat que és biològicament incapaç d’avorrir un auditori i on, parlant del Brexit, ha deixat una nova frase per al record: “Els catalans, el dia 23, que és el dia del Brexit, fem una revetlla”.