Retrets entre els socis de Govern pel caos amb les ajudes als autònoms
Els 10.000 subsidis per a treballadors per compte propi s'esgoten després d'un col·lapse informàtic
BarcelonaNou xoc entre els socis del Govern, aquest cop pel repartiment de les ajudes per als autònoms que han perdut bona part dels seus ingressos per la pandèmia. La plataforma per demanar aquests subsidis es va posar en marxa ahir dilluns i ja es va estrenar amb un col·lapse informàtic que s'ha tornat a repetir aquest dimarts. Les 10.000 prestacions de 2.000 euros per a treballadors per compte propi s'han esgotat cap a les dotze del migdia, però només les han pogut aconseguir els més ràpids (o els que han tingut més sort a l'hora d'evitar el bloqueig constant de la pàgina web).
Els problemes tècnics per demanar les ajudes han provocat les crítiques creuades entre els dos departaments del Govern encarregats que aquest procés es pogués fer sense interrupcions. Fonts de Treball (d'Esquerra Republicana de Catalunya) han culpat Polítiques Digitals (de Junts per Catalunya) del col·lapse i han assegurat que ahir van demanar que se solucionessin els problemes amb la plataforma.
No obstant, des del departament que lidera Jordi Puigneró insisteixen que van proposar canviar el sistema per sol·licitar les ajudes, de manera que no s'atorguessin als primers a arribar, sinó que es concedissin segons uns criteris concrets al llarg de tota una setmana. Tot i així, afirmen que Treball es va negar a fer aquest canvi. "El problema que caigui el sistema és l'establiment de les bases per rebre les ajudes com si fossin Els jocs de la fam", apunten les mateixes veus.
Fonts de Polítiques Digitals expliquen que aquest dimarts s'han arribat a rebre 406.000 intents de demanar la prestació en només una hora, tot i que Treball havia calculat que els beneficiaris potencials serien uns 10.000 autònoms. A Catalunya hi ha més de mig milió de treballadors per compte propi. El departament del conseller Chakir el Homrani ha assegurat que ja estudia posar en marxa més ajudes, després que hagi repartit en dos dies els 20 milions d'euros previstos.
L'enrenou ha obligat la portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, a disculpar-se durant la roda de premsa posterior al consell executiu. La consellera de Presidència s'ha compromès a revisar el sistema i buscar noves línies d'ajuda. De fet, des de Polítiques Digitals asseguren que proposaran al Govern que aquest tipus de subvencions no es facin per la via de la concurrència competitiva, és a dir, el primer que sol·licita l'ajuda se l'emporta. Tots els partits de l'oposició han carregat contra la Generalitat per la gestió dels subsidis.
Crítiques contundents a la Generalitat
La indignació a les xarxes ha derivat en la difusió d'un manifest titulat Revolta dels autònoms, que denuncia el "tracte denigrant" per part del Govern. El text critica que l'error informàtic és "una mostra més de la incompetència del Govern i símptoma del seu desconeixement i manca de respecte" pels treballadors per compte propi i exigeix la dimissió tant de Puigneró com d'El Homrani. A més, exigeix que el repartiment de les ajudes es faci amb criteris redistributius "que posin l'èmfasi en la necessitat" i que se'n simplifiqui la justificació.
Algunes patronals i associacions d'autònoms també han rebutjat que la Generalitat escollís aquest sistema per concedir ajudes a un dels col·lectius més maltractats per la pandèmia. La Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATAE) ha denunciat que primar l'ordre cronològic converteix la concessió dels subsidis en una "competició a cops de colze que deixa fora la majoria". En aquest sentit, ha remarcat la necessitat d'establir barems "objectius" a l'hora d'entregar les ajudes per evitar repetir aquest tipus d'incidents.
Fa dues setmanes la restauració i els centres d'estètica ja es van trobar amb una situació molt similar. Una incidència tècnica va retardar un dia més les peticions de les prestacions per compensar la baixada d'ingressos per les noves restriccions de la Generalitat per frenar la pandèmia. En aquest cas, les prestacions depenien del departament d'Empresa i Coneixement, que controla Ramon Tremosa, de JxCat.