Finances
Economia01/09/2022

Els resultats de Criteria viuen el seu millor primer semestre en set anys

L'empresa que agrupa les participacions de La Caixa dispara els beneficis

CriteriaCaixa, l'empresa que agrupa les participacions de La Caixa, ha viscut aquest 2022 el seu millor primer semestre en set anys. La bona marxa dels negocis industrials, a més de la recuperació del negoci bancari, explica aquesta millora.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les participacions que Criteria té en empreses com CaixaBank, Naturgy, Cellnex o Saba li van permetre obtenir un resultat de 759 milions d'euros, un 23% més i la xifra més alta des del 2015. Aquesta xifra, un cop aplicades les despeses financeres i altres conceptes, es va traduir en un benefici net de 744 milions.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que això és un 50% menys que en el mateix semestre de l'any anterior, el benefici de l'any passat està distorsionat pels guanys extraordinaris que va aportar la fusió amb Bankia. Sense tenir en compte aquests extraordinaris, el benefici net de Criteria va créixer un 26%.

La cartera industrial és la que més va créixer l'any passat, en aportar 263 milions d'euros, un 49% més. Tot i així, la cartera bancària és la que més aporta als resultats de Criteria, amb 521 milions, la xifra més alta des del 2018.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha explicat la companyia en un comunicat, els dividends rebuts durant el primer semestre d'enguany (564 milions) ja superen els que es van ingressar durant tot l'exercici passat (525 milions). Això fa preveure que aquest serà un dels anys en què Criteria més dividends captarà de les seves participades. Actualment el rècord està en el 2018, quan la venda d'Abertis li va permetre ingressar més de 1.300 milions d'euros. Per companyies individuals, la que més dividends ha aportat en aquests primers mesos de l'any ha estat CaixaBank (354 milions), seguida de Naturgy (129 milions). Dit d'una altra manera, el 86% del dividend captat per Criteria va venir de només dues companyies, cosa que la fa molt dependent i subjecta a sotragades si qualsevol d'aquestes dues empreses viu algun problema.

Els dividends són importants perquè són la font de la qual es nodreix Criteria, que al seu torn serveix per finançar l'obra social de la fundació bancària La Caixa.

Cargando
No hay anuncios

Sense pistes de la nova estratègia

En els últims anys Criteria ha capgirat la seva estratègia. Si històricament havia viscut de tenir grans participacions, després de vendre's Repsol i Abertis (i també Suez, darrerament) va optar per fer múltiples inversions petites i mitjanes, sense quedar-se amb participacions de control a les companyies. En definitiva, passar de ser un soci industrial (que participa en la definició de l'estratègia dels grups on està present) a un de financer (bàsicament, invertir i esperar un retorn en forma de dividends i de la revalorització de les accions).

Cargando
No hay anuncios

L'any passat, però, el grup que lidera Isidre Fainé va admetre que havia fet un pas enrere i que tornava a buscar participacions importants en grans companyies.

Ara bé, una cosa és dir-ho i l'altra és fer-ho. A l'espera que sorgeixin oportunitats al mercat, de moment la nova estratègia de Criteria no s'ha traduït encara en cap inversió significativa.

Cargando
No hay anuncios