Immobiliari
Economia08/01/2023

Repunt de l’habitatge de luxe: què compren les grans fortunes?

El perfil del 2022 és un nord-americà que busca arquitectura històrica i primera línia de mar

BarcelonaLa venda d'habitatges viu un dels moments més dolços des de la bombolla immobiliària, i el mercat de luxe no n'és una excepció. Tot això amb el permís d'una incipient moderació del sector causada per la inflació i les pujades de tipus d'interès, que en el cas d'aquest segment prèmium no s'espera que tingui un gran efecte.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, aquest octubre la venda d'habitatges a Catalunya va experimentar el millor registre en aquest mes de la sèrie històrica –iniciada l'any 2008–, després del millor setembre, quan es van vendre 9.278 habitatges, la tercera millor xifra des del juny del 2007.

Cargando
No hay anuncios

L'habitatge prèmium ha tancat l'any amb un augment del preu mitjà a Catalunya i les Balears del 8%, segons dades recollides per l'agència immobiliària de luxe Barnes. La companyia assegura que el residencial d'aquest segment de les principals regions del país està arribant a nivells de compravenda molt elevats.

L'habitatge de luxe: un valor refugi

"Hi ha un repunt perquè ens trobem en un moment de volatilitat, en què altres actius no donen rendibilitat ni seguretat, cosa que fa que l'immoble sigui un refugi d'aquest capital", raona la consellera delegada de Living Concept Boutique, Estrella Serrano.

Cargando
No hay anuncios

Una tesi compartida des de Barnes, que destaca que la propietat immobiliària resisteix bé la inflació i, per tant, és la millor manera de protegir el capital. En concret, és un refugi patrimonial òptim per a inversions a llarg termini.

Per a Serrano, aquesta situació macroeconòmica ha convertit el 2022 en un "any de pel·lícula", perquè no tan sols han vist incrementat un 15% el nombre d'operacions respecte al 2021, sinó que es tracta del millor any des del 2007. Són les dades amb què treballen a Living, que gestiona operacions per a Barcelona i els afores d'entre 500.000 euros i 22 milions d'euros.

En la mateixa línia, la immobiliària especialitzada en compravenda de cases i pisos de luxe Lucas Fox, parla d'un any rècord en transaccions: "És el nivell més alt fins i tot comparat amb abans de la pandèmia", explica a l'ARA el seu director de màrqueting, Stefan Bürgi.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de Blanes i Cadaqués

Per al comprador d'habitatges de luxe, el mercat català va força més enllà de la Costa Brava. Les zones de Catalunya que desperten més interès es distribueixen entre aquesta zona, la Costa Daurada i la capital catalana i el seu entorn. En el cas de les Illes Balears, les illes principals acaparen la demanda.

Cargando
No hay anuncios

Segons dades de Barnes, a la demarcació de Barcelona destaquen la capital catalana, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Cugat –especialment Valldoreix–, Castelldefels, Gavà, Sitges, Sant Andreu de Llavaneres i Matadepera.

Els municipis de la Costa Brava que més interès desperten són Begur, Cadaqués, Empuriabrava, Llafranc, Pals, Tamariu i Tossa de Mar, mentre que entre els de la Costa Daurada hi ha Altafulla, Cambrils, Calafell, Coma-ruga, l’Ametlla de Mar, Roda de Berà, Salou, Tarragona i Torredembarra.

Barcelona: una qüestió de divisa

L'actual conjuntura econòmica, en la qual l'euro ve de caure per sota de dòlar per primera vegada en 20 anys, l'inversor nord-americà està en una situació d'avantatge per adquirir habitatges de luxe a Espanya. Però si hi ha un lloc que ha disparat el seu interès, és Barcelona, que es manté per davant de la Costa Brava. Amb uns preus mitjans de venda per a Sotheby’s International Realty d'1,4 i 1,3 milions d'euros en l'últim trimestre de l'any 2022, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

"En el meu cas no parlaria de repunt, sinó del fet que Barcelona s'ha posat en el mapa internacional de l'habitatge de luxe. El que ha passat és que el comprador internacional ha desplaçat aquest epicentre del mercat de luxe de la zona alta al centre de Barcelona, i la demanda es focalitza més a Ciutat Vella, l'Eixample i el Poblenou, com és el cas de lofts industrials reconvertits", ha explicat a l'ARA el Head of Listings en Barcelona & Costa Brava Sotheby's International Realty, Albert Milián.

Si bé sempre existeix aquesta predilecció especial per determinades zones, en el cas de la capital catalana també es trasllada a l'arquitectura. "Les cases i edificis modernistes són un gran atractiu per a aquest perfil de comprador", explica Milián, que assegura que a la capital catalana hi ha més demanda que oferta en aquest segment.

Britànics, alemanys i francesos

Tot i la creixent demanda nord-americana –no només d'habitatges de luxe–, que segons Barnes va experimentar un creixement del 76% el primer semestre del 2022, només per darrere dels compradors dels Països Baixos, amb un augment del 121%, la demanda estrangera es continua concentrant en els mercats tradicionals: el Regne Unit, Alemanya i França. La Gran Bretanya, amb un augment del 68%, representa el 10,7% de la demanda estrangera, seguit d'Alemanya, amb un 10,2%, i de França, amb un 7,7%.

Cargando
No hay anuncios

Tota aquesta demanda estrangera, segons dades de Lucas Fox, va arribar a representar el 14,7% del total al final de primer semestre de l'any passat. Ho va fer fins a créixer de forma estable fins a les 24.000 vendes en el segon trimestre de 2022, un 76% més que l'any anterior, mentre que la demanda local va augmentar un 13%.

"Per a clients nord-americans, aquest 2022 he venut 5 o 6 palauets, que són pisos d'uns 300 metres quadrats a l'Eixample. En el cas del client britànic, els encanten els pisos de la zona alta de Barcelona, i aquest any he venut dues cases, una de 2,5 milions d'euros i una altra de tres. Les dues són cases antigues a Sarrià que s'han de reformar", explica Serrano sobre el mercat de luxe, que preveu una inversió de mig milió d'euros per a aquestes obres. Per la seva banda, la demanda nacional, que ha crescut menys que l'estrangera, s'ha concentrat en zones com el Turó Park, Sant-Gervasi i les Corts.

El 2023, una incògnita

El context macroeconòmic, marcat per la inflació i les pujades de tipus d'interès, deixa en una incògnita el comportament del sector durant aquest any. Des de Barnes auguren un "bon any" per al mercat prèmium nacional pel mateix motiu darrere les bones dades: l'habitatge encara serà la millor opció per a les famílies que vulguin protegir els seus estalvis.