Transició ecològica

Repsol se suma al concurs públic per posar molins al golf de Roses

La companyia energètica estudia un projecte de 70 aerogeneradors, amb una potència total de 1.050 MW

GironaFa un any i mig, el ministeri de Transició Ecològica va aprovar el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM), que fixa els punts del litoral espanyol on és possible instal·lar molins de vent al mar. Era el primer pas necessari perquè les empreses privades interessades presentessin a concurs públic el seu projecte de parc eòlic marí, adequat a les delimitacions del govern espanyol. A Catalunya, el mapa del ministeri permet posar en funcionament centenars d’aerogeneradors flotants, en una superfície de 250 km2 entre les illes Medes i el cap de Creus, a 12 quilòmetres de la costa, abans del 2030. De moment, amb la incògnita de saber el calendari definitiu de la licitació, set empreses han mostrat interès per presentar el seu projecte en aquest punt del litoral gironí.

Inscriu-te a la newsletter Classe mitjana, meritocràcia i les causes que defensemInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'últim candidat és Repsol Renovables, que, segons detallen a l'ARA fonts de la companyia, està estudiant participar-hi amb un pla de 70 molins de vent flotants i una potència total de 1.050 MW. Els aerogeneradors s’instal·larien a 25 quilòmetres de la costa i l’energia generada s’evacuaria a la subestació elèctrica de la Farga, prop de Girona. Després del traçat subterrani d’evacuació marina, que desembocaria a Begur (Baix Empordà), la intenció de companyia energètica seria transportar l'electricitat fins a la subestació per un traçat d’uns 30 quilòmetres que alternaria trams subterranis i visibles. Repsol Renovables, però, matisa que aquestes dades encara estan en una fase d'avaluació inicial.

Cargando
No hay anuncios

Catwind, Saitec, Parc Tramuntana o Plemcat

Entre els altres sis candidats amb els quals competirà la companyia elèctrica hi ha el pla Catwind, del grup Cobra, que preveu arribar a la potència total de 1.200 MW, la més alta de la subhasta. També s’han donat a conèixer les intencions de l'enginyeria basca Saitec, amb només cinc aerogeneradors i una potència de 50 MW; la filial d’Iberdrola, amb una potència de 500 MW; o el Parc Tramuntana, el primer a fer-se públic, a càrrec de la firma catalana Blue Flot Energy, també de 500 MW.

Cargando
No hay anuncios

Paral·lelament a aquests projectes que avaluarà el ministeri, la Generalitat de Catalunya també treballa en una zona d’assaig, davant de la costa de l'Estartit, per testejar prototipis i registrar dades que ajudin a reduir al màxim l’impacte mediambiental del futur parc comercial. El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha avançat en una entrevista a La Vanguardia que procurarà accelerar l'arribada de l'eòlica marina a l'Empordà: "El meu govern treballarà per fer viable el parc eòlic marí del golf de Roses com més aviat millor".

Tant la Generalitat com el ministeri toparan amb el rebuig frontal dels membres de la plataforma Stop Macroparc Eòlic, que, des de l’inici del procés, s’han mostrat radicalment contraris a qualsevol escenari que no sigui la prohibició total dels molins de vent a la costa empordanesa.

Cargando
No hay anuncios