Economia27/01/2016

Bomba a Repsol: la caiguda del petroli li provoca unes pèrdues de 1.200 milions

Calcula que tancarà el 2015 amb un resultat net de -1.200 milions, després de fer provisions de 2.900 milions pel baix preu del cru

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaLa forta caiguda del preu del petroli en els últims mesos ha passat factura a Repsol. La principal petroliera espanyola i una de les empreses més grans de l'Íbex-35 tancarà el 2015 amb unes pèrdues d'uns 1.200 milions d'euros, segons ha advertit la mateixa companyia en una nota enviada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El consell d'administració de la companyia, que presideix Antoni Brufau, ha decidit destinar 2.900 milions d'euros a provisions (és a dir, a reserves per fer front a possibles pèrdues) per encarar la caiguda del preu del petroli, "aplicant criteris de rigor i prudència". La companyia espera poder revertir la situació en exercicis futurs, quan el preu del petroli torni a pujar i pugui alliberar aquestes provisions. A més, la companyia ha hagut de valorar a la baixa les seves existències, amb un impacte negatiu de 450 milions. Tot això s'ha compensat en part per les desinversions i la compra dels bons emesos per Talisman –la petroliera canadenca que va comprar Repsol–, coses que han impulsat els resultats no recurrents en 300 milions.

Cargando
No hay anuncios

La caiguda sostinguda del preu del petroli i del gas ha fet que la companyia aprofundeixi en els seus plans d'ajustament i desinversionsd'actius no estratègics i la reducció de les inversions. Repsol ha premut l'accelerador en aquests plans, en els quals es preveia que el pitjor escenari podria ser un preu del barril del petroli en 50 dòlars, quan en realitat s'ha situat molt per sota dels 50 dòlars el barril, que era el pitjor escenari previst per la companyia. La companyia assegura que aquests plans han premès mantenir el flux de caixa i la retribució a l'accionista.

Segons Repsol, les pèrdues del 2015 es produeixen només per les provisions extraordinàries, ja que sense tenir-les en compte el resultat recurrent puja un 8% i el benefici se situa en 1.850 milions d'euros, per sobre del que preveu el pla estratègic presentat a l'octubre, que estimava uns guanys d'entre 1.600 i 1.800 milions. De fet, el quart trimestre del 2015 l'ha tancat amb un resultat net ajustat d'uns 450 milions, amb un augment del 20% respecte del mateix trimestre del 2014.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat l'impacte de la caiguda del preu del petroli (un 47% el Brent) i del preu del gas (quasi un 38% al Henry Hub, el principal mercat), la companyia petroliera participada per CaixaBank ha pogut compensar en part les pèrdues amb el negoci del refinament, que ha millorat molt. Així, el quart trimestre, el negoci 'upstream' (exploració i exportació) ha suposat unes pèrdues d'uns 270 milions d'euros, però el 'downstream' (refinament i comercialització) ha tingut uns guanys d'uns 490 milions. De fet, el marge del refinament ha millorat a nivells històricament alts, de 8,5 dòlars el barril, quasi el doble del marge del 2014, que era de 4,4 dòlars.

Menys inversions

Cargando
No hay anuncios

Davant la possibilitat que els preus baixos del petroli es mantinguin, Repsol ha anunciat que accentuarà la política de retallades. Així, reduirà en un 20% addicional les inversions totals previstes per al 2016, que quedaran al voltant dels 4.000 milions d'euros. També s'aprofundirà en les desinversions de negocis no estratègics i s'acceleraran i augmentaran les sinergies per a la integració de Talisman. De fet, la companyia ja ha identificat 400 milions de dòlars anuals que es poden obtenir d'aquestes sinergies, en lloc dels 220 milions estimats quan es va fer la compra.

La petroliera, de la qual és conseller delegat l'expolític basc Josu Jon Imaz, també pensa aprofundir en el programa d'eficiències per arribar a uns 1.100 milions d'euros el 2016, més de la meitat del que s'havia prevista arribar el 2018.