Repsol anuncia una inversió de 1.400 milions d'euros a Tarragona

El paquet es destinarà a projectes d'economia circular

El president de Repsol, Antoni Brufau.
Esther C. Mirall
22/03/2021
2 min

BarcelonaUna de freda i una de calenta. Repsol va tancar l'exercici del 2020 amb pèrdues de 3.289 milions d'euros per culpa sobretot de la pandèmia, però poques setmanes després de fer-se públics aquests mals resultats, el president de la companyia, Antoni Brufau, ha avançat aquest dilluns inversions per un valor de 1400 milions d'euros al complex industrial de Tarragona, emmarcats en el Pla estratègic 2021-2025. Aquest full de ruta es focalitza sobretot en l'economia circular, en un context de descarbonització per la lluita contra el canvi climàtic, i Brufau confia que sigui la punta de llança de la resta del potent sector químic tarragoní.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, al complex industrial de Tarragona s'hi destinen enguany 32 milions d'euros per construir-hi la que serà la primera planta de la Península de polímers d'alta resistència, un material d'alt valor afegit i molt interessant per al sector de l'automoció per les seves propietats en cas de xoc.

El pla també preveu construir una planta de producció de biocombustibles avançats per a sectors com l'aeronàutic, on l'electrificació és una opció complicada. De fet, el gener passat Repsol ja va produir a Tarragona el seu primer lot de 10.000 tones de biojet –un combustible fet a partir de biomassa–, l'equivalent a 145 vols entre Barcelona i Los Angeles i a l'estalvi de 630 tones de CO2 a l'atmosfera.

Un altre dels projectes previstos és produir plàstics a partir de materials reciclats, tot i que una bona part de la inversió es destinarà a modernitzar totes les plantes amb el desplegament de tecnologies que redueixen les matèries primeres i l'ús d'energia en els processos productius.

Els últims cinc anys, Repsol ja ha invertit a Tarragona 558 milions d'euros, genera 7.500 llocs de treball entre directes, indirectes i induïts, i, segons la companyia, aquestes instal·lacions suposen més del 2% del PIB català.

El president de Repsol ha fet l'anunci d'aquesta inversió a Tarragona en un acte per visualitzar l'aliança amb el port tarragoní, l'Ajuntament de Vila-seca i la Generalitat per presentar conjuntament Cal·lípolis Next Generation, un paquet d'onze projectes pressupostats en 259,5 milions d'euros que opten als fons europeus Next Generation.

49 milions d'euros al Port de Tarragona

Repsol preveu invertir al port 49 milions per eliminar la monoboia on ara atraquen superpetroliers a tres milles de la costa i per crear dos grans dipòsits soterrats. Cal·lípolis també preveu, entre altres, l'impuls de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del port i la recuperació d'espais naturals de Vila-seca i la creació de biotops per recuperar els fons marins. També hi participen la URV, l’Instituto de Hidráulica Ambiental, les empreses tecnològiques Prodevelop i Portel Logistic Technologies i l’associació empresarial APPORT. Segons els promotors, els onze projectes tiraran endavant sí o sí, tot i que els fons europeus garantirien escurçar-ne els temps.

L'exhibició d'unitat ha servit a Brufau per remarcar que "indústria i turisme poden anar de la mà", acostumat al fet que el també molt potent sector turístic tarragoní, l'altre gran motor econòmic del territori, miri amb recel i lupa tots els moviments de la química.

stats